AFN13 jun '13 19:08Aangepast op 13 jun '13 19:54

Draghi: positief effect ECB-beleid zichtbaar

Auteur: ANP Nieuws

FRANKFURT (AFN/BLOOMBERG) - De positieve effecten van het ECB-beleid om ongelimiteerd staatsleningen op te kopen zijn voor iedereen zichtbaar.

Dat zei president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank donderdag. Draghi verdedigde het opkoopprogramma deze week meerdere keren, terwijl het Duitse grondwettelijke hof zich over de vraag boog of het beleid in strijd is met de Duitse grondwet.

Het programma, dat officieel Outright Monetary Transactions (OMT) heet, heeft banken weer toegang gegeven tot de financiële markten, aldus de ECB-topman. ,,Financiële instellingen kunnen weer geld aantrekken en de grote verschillen in de rentes tussen landen zijn afgenomen.'' Volgens Draghi hebben zowel de zwakke als sterke eurolanden geprofiteerd.

De Duitse centralebankpresident Jens Weidmann heeft al sinds de aankondiging van het OMT, bijna een jaar geleden, al kritiek op het programma. Hij vindt dat het opkopen van staatsleningen door de ECB neerkomt op het direct financieren van staatsschulden van zwakke landen en dat druist in tegen de regels. Donderdag leek Weidmann echter in te binden nadat Draghi eerder al lotuitingen kreeg van onder meer Angela Merkel en IMF-directeur Christine Lagarde.

Weidmann zei dat het mandaat van centrale banken tijdens de crisis bij tijd en wijle is opgerekt tot aan het breekpunt, maar maakte zich vooral sterk voor een gedegen besluitvormings- en herstructureringsmechanisme in de op te richten bankunie. De topman van de Bundesbank ziet het als een grote uitdaging voor alle centrale banken om ,,de momenteel zeer losse teugels van het monetaire beleid op tijd aan te trekken, zodra risico's voor de prijsstabiliteit de kop opsteken.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen