AFN4 jun '13 14:11

'Soepelere tekortdoelen raken ratings niet'

Auteur: ANP Nieuws

FRANKFURT (AFN) - De beslissing van de Europese Commissie om diverse landen meer tijd te geven voor het terugdringen van hun overheidstekort heeft geen gevolgen voor de kredietwaardigheid van die landen.

Dat liet kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) dinsdag weten.

De soepelere opstelling van Brussel bij de naleving van de Europes begrotingsregels betekent volgens S&P niet dat de aanpak van de tekorten wordt opgeschort. Zolang er plannen zijn om de overheidsfinanciën op termijn op orde te krijgen hoeft een tijdelijke vertraging in het proces niet te leiden tot lagere ratings van de landen, aldus de kredietbeoordelaar.

Het blijft volgens S&P wel van groot belang om goed op de begrotingen te letten. Landen moeten hun schuldniveau vogens het ratingbureau aanpassen aan de lage economische groeiverwachtingen en de vergrijzing.

Brussel besloot vorige week dat onder meer Nederland, Frankrijk, Spanje en Portugal langer de tijd krijgen om hun tekort terug te dringen tot minder dan 3 procent van het bruto binnenlands product. Door het tempo waarin bezuinigingen moeten worden doorgevoerd terug te schroeven, hoopt de commissie de groeikansen van de Europese economie te verbeteren.

Gerelateerde artikelen