AFN5 jul '13 15:21

Banencijfer stuwt rente VS

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - De rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties is vrijdagmiddag opgelopen tot het hoogste niveau sinds augustus 2011.

Beleggers reageerden op positieve cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, die het moment dat de Federal Reserve zijn stimuleringsbeleid gaat terugdraaien dichterbij kunnen brengen.

Rond 15.00 uur was het rendement op de toonaangevende 10-jaarsleningen opgelopen tot 2,7 procent, tegen 2,5 procent aan het begin van de dag. Begin mei bedroeg de rente nog slechts 1,6 procent. De rente en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een hogere rente wijst op een lagere waarde.

De rente op de Amerikaanse staatsobligaties bleef de afgelopen jaren bijzonder laag omdat de Federal Reserve maandelijks grote hoeveelheden leningen opkoopt, in een poging de Amerikaanse economie te stimuleren. Fed-president Ben Bernanke heeft afgelopen maand duidelijk gemaakt dat die aankopen worden verminderd als er sprake is van een overtuigend economisch herstel in de Verenigde Staten.

De sterke stijging van de rente had ook effect op beurskoersen in Europa. Vlak na de publicatie van de cijfers over de arbeidsmarkt steeg de AEX-index in Amsterdam van een nagenoeg vlakke stand naar een winst van bijna 1 procent. Nadat de Amerikaanse rente zijn snelle opmars was begonnen zakte de graadmeter weer terug tot net onder de slotstand van donderdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen