AFN7 jun '13 09:25Aangepast op 7 jun '13 09:42

AEX opent licht lager

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De effectenbeurs in Amsterdam is vrijdag licht lager geopend.

ANP
ANP

De andere Europese aandelenbeurzen lieten bij de opening weinig beweging zien. De handel staat vooral in het teken van het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag zal verschijnen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent lager op 348,84 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 528,67 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt schommelden rond deslotstanden van donderdag.

KPN zette de stijging voort en was met een winst van 4,6 procent opnieuw de grootste winnaar in de AEX. Het telecomconcern profiteerde onder meer van een adviesverhoging door Bernstein. Bierbrouwer Heineken enpakketvervoerder TNT Express stonden onderaan met minnen van 1 en 0,9 procent.

Air France-KLM

Air France-KLM bleef ongewijzigd. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep maakte bekend dat het passagiersvervoer in mei met 4,7 procent is gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Het absolute aantal vervoerde reizigers steeg met 3,9 procent tot 6,8 miljoen. Het vrachtvervoer daalde met 6,4 procent.

In de MidKap ging technologiebedrijf Pharming aan kop met een plus van 4,5 procent. Grootste daler was softwarebedrijf Unit4 met een min van 0,5 procent.

Gemalto

Op de lokale markt klom Gemalto 0,2 procent. Het beveiligingsbedrijf wordt met ingang van maandag 24 juni opgenomen in de AEX-index. Gemalto, dat sinds begin april een beursnotering in Amsterdam heeft, vervangt roestvrijstaalproducent Aperam. Dat bedrijf gaat naar de MidKap-index, waar voedingsmiddelenbedrijf Wessanen uit verdwijnt.

De euro was 1,3244 dollar waard, tegen 1,3205 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 95,07 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder, op 103,97 dollar.

Gerelateerde artikelen