AFN5 jun '13 20:33Aangepast op 5 jun '13 21:00

Fed: groei economie VS 'bescheiden tot matig'

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (AFN) - De Amerikaanse economie heeft in de afgelopen maanden een bescheiden tot gematigde groei laten zien.

Dat stelde de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, woensdag in het zogeheten Beige Book. Dat is een rapport over de staat van de economie dat wordt opgesteld door de 12 regionale centrale banken die samen de Fed vormen.

De groei in 11 van de 12 districten is vooral te danken aan een opleving van de huizenmarkt en een stabiele vooruitgang in de industrie, aldus de Fed. Ook was er een lichte toename van de consumentenbestedingen en een bescheiden stijging in het aantal verkochte voertuigen. Bij de vorige editie van het rapport, in april, sprak de Fed nog van een gematigde groei. Ook toen was die mede te danken aan de huizenmarkt.

De beleidsmakers van de Fed nemen het rapport mee in het lopende debat over het moment waarop het steunprogramma, dat bestaat uit het maandelijks voor 85 miljard dollar opkopen van obligaties, kan worden afgebouwd. De vraag is of de werkgelegenheid voldoende is toegenomen om de steun te verminderen en in hoeverre 's werelds grootste economie wordt afgeremd door bezuinigingen. Het beleidsmakende comité komt bijeen op 18 en 19 juni.

Bezuinigingen

Sommige districten zagen de afgelopen maanden de remmende werking van bezuinigingen. Zo zagen producenten van legermaterieel in en rond de stad Cleveland minder bedrijvigheid en een toeleverancier van het leger kampte met uitstel en afstel van opdrachten. In april werd het bezuinigingseffect nog gecompenseerd door hogere huizen- en autoverkopen en een aan kracht winnende industrie.

De Fed zei bij de vorige bijeenkomst dat de omvang van het steunprogramma niet wijzigt zolang een substantiële verbetering van de arbeidsmarkt uitblijft. Ook zal de centrale bank de rente op bijna 0 procent houden zolang de werkloosheid boven 6,5 procent van de beroepsbevolking staat en de inflatieverwachting voor de komende 1 tot 2 jaar lager is dan 2,5 procent.

Gerelateerde artikelen