AFN14 jun '13 18:54

Actieplan tegen bankroet Detroit

Auteur: ANP Nieuws

DETROIT (AFN/BLOOMBERG) - De Amerikaanse stad Detroit staat aan de rand van bankroet en schuldeisers zullen offers moeten brengen om dat te voorkomen.

EPA
EPA

Dat heeft de door de staat Michigan aangewezen curator van de stad, Kevyn Orr, vrijdag gezegd op een bijeenkomst met schuldeisers en vertegenwoordigers van vakbonden.

Detroit, de thuisbasis van de Amerikaanse autogigant General Motors, gaat gebukt onder een schuldenlast van 17 miljard dollar (12,7 miljard euro) en is hard geraakt door de economische crisis. Orr wil nu dat de schuldeisers instemmen met een afschrijving van schulden en dat vakbonden akkoord gaan met kortingen op pensioenen. ,,Onze plannen zijn stoutmoedig want agressieve stappen zijn nodig om Detroit er weer bovenop te helpen'', aldus de curator.

Orr kondigde aan deze vrijdag al bepaalde schuldaflossingen stop te zullen zetten. Kredietbeoordelaar Fitch liet weten dat Detroit waarmee feitelijk een wanbetaler is geworden.

Krottenwijken

Door geldgebrek zijn veel openbare diensten in Detroit uitgevallen en moeten zelfs de straatlichten uit. De stad heeft sinds 2000 meer dan een kwart van zijn inwoners verloren, tot circa 700.000 nu. Veel wijken in Detroit zijn vervallen tot krottenwijken.

Detroit is de armste grote stad van de Verenigde Staten, met een derde van de bevolking die onder de armoedegrens leeft. Detroit heeft ook jaren met ernstig financieel wanbeleid te kampen gehad. Om orde op zaken te stellen, werd Orr vorig jaar door de staat Michigan benoemd tot speciaal curator.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen