AFN10 jun '13 17:49

AEX sluit licht hoger

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam is maandag licht hoger gesloten, na een kalme handelsdag.

Tegenvallende macrocijfers uit China zorgden voor enige koersdruk, maar een verhoging van de Amerikaanse vooruitblik door kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) bood wat tegenwicht.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het slot 0,1 procent hoger op 352,86 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 532,41 punten. De beurzen in Parijs en Londen zakten 0,2 procent. De DAX in Frankfurt deed het beter met een plus van 0,6 procent.

S&P zette de outlook van de Verenigde Staten op stabiel, van negatief. S&P zei dat de kans op een afwaardering op korte termijn minder is dan 1 op 3. De rating bij S&P staat op AA+.

Softbank

Deutsche Telekom won in Frankfurt 1,5 procent. Volgens mediaberichten is het Japanse telecombedrijf Softbank in gesprek met zijn Duitse branchegenoot over een mogelijke overname van T-Mobile US, de Amerikaanse dochter van Deutsche Telekom.

In Londen werden de mijnbouwbedrijven van de hand gedaan na zwakke Chinese export- en importcijfers. Anglo American, Rio Tinto en BHP Billiton zakten tot bijna 3 procent.

Imtech

Grootste daler in de AEX was technisch dienstverlener Imtech met een verlies van 3 procent. Luchtvaartgroep Air France-KLM ging aan kop met een plus van 1,8 procent.

TNT Express daalde licht. De pakketvervoerder gaat versneld reorganiseren in Italië vanwege een verslechtering van de marktomstandigheden. Ongeveer 20 TNT-locaties in Italië worden geraakt door de ingrepen, waarbij 850 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen. In totaal heeft het bedrijf er nu nog ongeveer 3000 man in dienst.

De euro was 1,3238 dollar waard, tegen 1,3216 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 95,88 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper, op 104,16 dollar


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen