AFN22 okt '13 22:35

Hoger slot Wall Street na banenrapport

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - Een zwak rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt stuwde de aandelenbeurzen in New York dinsdag op naar een positief slot.

De markt reageerde verder overwegend positief op kwartaalresultaten van bedrijven als DuPont, Lockheed Martin, Texas Instruments, Delta Air Lines, Netflix en Kimberly-Clark. Apple presenteerde een scala aan nieuwe producten.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent hoger op 15.467,66 punten. De brede S&P 500 klom 0,6 procent tot 1754,67 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq sloot 0,2 procent hoger op 3929,566 punten.

Voor aanvang van de aandelenhandel bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in september met 148.000 banen is toegenomen. Economen hadden gerekend op een aanwas van 180.000 banen. De publicatie van de banencijfers zou oorspronkelijk begin oktober al plaatsvinden. De sluiting van de Amerikaanse overheid maakte dit de afgelopen weken echter onmogelijk.

Stimuleringsmaatregelen

De afzwakking van de arbeidsmarkt voedde de overtuiging dat de Federal Reserve voorlopig de stimuleringsmaatregelen voor de economie niet zal afbouwen. Na de 'shutdown' leken marktkenners er al van uit te gaan dat dit in ieder geval dit jaar nog niet zou gebeuren. Ook denken economen dat de Fed de rente nog tot 2015 op het huidige lage niveau zal laten.

De kwartaalresultaten die verscheidene bedrijven naar buiten brachten, werden door beleggers voor een belangrijk deel gunstig ontvangen. Defensieconcern Lockheed Martin kreeg er 3,8 procent bij nadat het bedrijf had gezegd dit jaar een hogere winst te behalen dan eerder voorspeld.

Delta Airlines

Ook Delta Airlines boekte een winst van 3,2 procent. De luchtvaartmaatschappij maakte een hogere winst en omzet over het derde kwartaal bekend. Chipbedrijf Texas Instruments hoorde met een verlies van 1,7 procent bij de verliezers hoewel de onderneming maandag nabeurs een gestegen winst en omzet naar buiten had gebracht.

Online videotheek Netflix, dat sinds september ook in Nederland actief is, daalde met ruim 9 procent. Maandag was het aandeel juist flink gestegen na kwartaalcijfers.

Apple

Apple, dat dinsdag een reeks aan nieuwe producten presenteerde, maakte een deel van de verliezen van eerder op de dag goed maar daalde toch met 0,3 procent.

Motorenfabrikant Harley-Davidson kwam dinsdag weliswaar met een verbeterde winst over het derde kwartaal, maar veranderde niets aan zijn verwachting voor de winst over heel 2013. Beleggers konden daar weinig waardering voor opbrengen en zetten het aandeel 1,3 procent lager.

De euro was dinsdag 1,37801 dollar waard, tegen 1,3776 bij het sluiten van de Europese beurzen. De dollar daalde na het banenrapport flink in waarde en de euro stond op de hoogste stand in 2 jaar. Een vat lichte Amerikaanse olie daalde 1,4 procent in prijs tot 97,59 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 109,98 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen