AFN12 nov '13 13:24Aangepast op 12 nov '13 14:20

'Dure energie schaadt Europese export'

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (AFN) - Verschillen in energiekosten spelen de komende decennia een belangrijke rol in de internationale handel.

Landen die zelf in hun energie kunnen voorzien, zoals de Verenigde Staten, zullen hun export van goederen waarvoor veel energie nodig is zien toenemen, terwijl het marktaandeel van Europa en Japan stevig zal dalen. Dat voorspelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in de dinsdag gepubliceerde World Energy Outlook.

,,Lagere energieprijzen stellen de VS in staat economische voordelen te halen, terwijl hogere kosten voor energie-intensieve industrieën in Europa en Japan een zware last zullen worden'', zei IEA-hoofdeconoom Fatih Birol. Dit geeft volgens het IEA aan hoe belangrijk het wordt voor landen die weinig eigen productiebronnen hebben om efficiënt met energie om te gaan.

De VS profiteert van de sterk gegroeide mogelijkheden om schaliegas uit de grond te halen, waardoor de Amerikaanse gasproductie stevig is opgevoerd. Dankzij die groei ligt de prijs van het eigen schaliegas in de VS ongeveer een derde lager dan de prijs van geïmporteerd gas in Europa. In Japan is gas ongeveer een vijfde duurder.

Subsidies

Om het efficiënte gebruik van energie te stimuleren roept de IEA landen op handelsbarrières te slechten. Daarbij wijst de organisatie onder meer op subsidies voor fossiele brandstoffen, die vervuilend gedrag aanjagen. Vorig jaar zouden die subsidies ervoor hebben gezorgd dat voor zo'n 544 miljard dollar (405 miljard euro) aan brandstof is verspild.

Volgens de prognoses van de IEA is de VS in 2035 zo goed als zeker in staat om zelf in zijn gehele behoefte aan energie te voorzien. De vraag naar olie en gas verschuift de komende jaren naar Azië, waar eerst China en na 2020 India en andere Zuidoost-Aziatische landen de belangrijkste importeurs van energie worden. Ook in het Midden-Oosten neemt de import van olie en gas sterk toe, verwacht de IEA.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen