AFN11 jun '13 11:42

Beurzen vrezen einde stimulering

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenmarkten gingen dinsdag omlaag.

De stemming werd gedrukt door de vrees dat het tijdperk van monetaire stimulering ten einde is gekomen nu ook de Bank of Japan geen verdere steunmaatregelen heeft genomen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1,4 procent lager op 347,94 punten. De MidKap daalde 0,9 procent tot 527,50 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 1,4 en 1,5 procent.

De Bank of Japan besloot dinsdag geen nieuwe maatregelen te nemen om de onrust op de Japanse obligatiemarkt te beteugelen. Het besluit was een tegenvaller. Veel analisten rekenden vooraf op aanvullende maatregelen van de centrale bank om de stijgende rentes op de kapitaalmarkt aan te pakken.

Duitsland

De blik van de markt is ook gericht op Duitsland. Het Duitse grondwettelijk hof in Karlsruhe houdt dinsdag en woensdag een hoorzitting over de rechtmatigheid van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Een groep klagers vindt dat de ECB buiten zijn boekje gaat en dat het beleid in strijd is met de Duitse grondwet.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble liet voorafgaand aan de hoorzitting weten dat de ECB met het ongelimiteerd opkopen van staatsobligaties binnen de grenzen van zijn mandaat blijft. ECB-president Mario Draghi verdedigde maandag al zijn beleid op de Duitse televisie.

Aperam

Grootste dalers in de AEX waren de staalbedrijven Aperam en ArcelorMittal met verliezen van 2,8 en 3,1 procent. Telecomconcern KPN en koffie- en theebedrijf DE Master Blenders waren de enige stijgers met winsten van 1,9 en 0,2 procent.

De uitzenders Randstad en USG People zakten 2,7 procent. Uit cijfers van brancheorganisatie ABU bleek dat de werkgelegenheid voor uitzendkrachten tussen eind april en medio mei verder is afgenomen. De omzet van de uitzendbedrijven daalde in die periode met 4 procent.

Euro

In Parijs verloor Rémy Cointreau 0,8 procent ondanks dat de Franse producent van sterke dranken een goed financieel jaar achter de rug heeft. De omzet steeg met ruim 16 procent en de nettowinst nam met bijna 18 procent toe. De resultaten geven volgens het bedrijf de sterke groei weer die zijn merken met name in Azië en de Verenigde Staten doormaken.

De euro was 1,3285 dollar waard, tegen 1,3238 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,6 procent tot 95,16 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent goedkoper, op 102,99 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen