AFN4 jun '13 07:51Aangepast op 4 jun '13 08:31

‘Amsterdamse beurs opent hoger’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent dinsdag naar verwachting hoger.

Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen met winsten beginnen in navolging van het late herstel op Wall Street. In Amsterdam bracht supermarktconcern Ahold de resultaten over het eerste kwartaal naar buiten.

,,De AEX begint 1 tot 2 punten hoger in reactie op de forse stijging in de VS. Het slechte Amerikaanse industriecijfer gaf het signaal dat de Fed voorlopig de steun niet zal afbouwen. Ook liet een Fed-bestuurder weten vastbesloten te zijn door te gaan met het stimuleringsprogramma. De markten blijven steunen op de centrale banken. Daarnaast is het dinsdag vandaag. De Dow-Jonesindex heeft al twintig weken op rij geen verlies geleden op een dinsdag”, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Ahold zag de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar met ruim 4 procent toenemen tot 10,1 miljard euro. Dat was iets lager dan analisten hadden verwacht. De nettowinst werd gespekt door de verkoop van de Scandinavische supermarktketen ICA. Onder de streep hield Ahold 1,95 miljard euro over, waarvan 1,75 miljard in verband met de verkoop van ICA. Ook kondigde Ahold aan het aandeleninkoopprogramma te verhogen van 500 miljoen euro tot 2 miljard euro.

Azië

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste aandelenmarkten dinsdag een gemengd beeld zien. In Tokio wist de Nikkei wat te herstellen van de flinke koersdaling een dag een eerder en eindigde 2 procent hoger. De All Ordinaries in Sydney won 0,3 procent. De Australische centrale bank hield zoals verwacht de rente onveranderd op 2,75 procent, maar hield de deur wel open voor een mogelijke verdere verlaging in de komende maanden.

De beurzen op Wall Street sloten maandag met winst. Tegenvallende cijfers over de Amerikaanse industrie zetten aanvankelijk druk op de markt, maar beleggers putten moed uit de opmerking van een Fed-bestuurder dat het monetaire beleid in de VS zeer ondersteunend zal blijven.

VS

De Dow-Jonesindex eindigde uiteindelijk 0,9 procent hoger op 15.254,03 punten. De brede S&P 500 klom 0,6 procent tot 1640,42 punten en technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,3 procent tot 3465,37 punten.

Op de Europese beurzen werden eerder op de dag wel verliezen geleden. Beleggers reageerden op een stroom negatieve cijfers, waaruit bleek dat de industriële activiteit in de Verenigde Staten, China en de eurozone afgelopen maand is gekrompen.

Amsterdam

In Amsterdam sloot de AEX-index 0,6 procent lager op 361,07 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 535,75 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs leverden de graadmeters 0,7 tot 0,9 procent in.

De euro was dinsdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3055 dollar waard, tegen 1,3080 dollar bij sluiting van de Europese markten op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 93,11 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper, op 101,87 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen