AFN14 nov '13 21:21Aangepast op 14 nov '13 21:59

Aanklacht schrijvers tegen Google verworpen

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN/BLOOMBERG) - Het project van Google om miljoenen boeken in een digitale bibliotheek te zetten is geen schending van het auteursrecht.

EPA
EPA

Dat oordeelde een federale rechtbank in New York donderdag. Daarmee is een 8 jaar oude aanklacht van het Amerikaanse schrijversgilde tegen de internetgigant verworpen.

Google bewijst onderzoekers en het bredere publiek juist een dienst met het online zetten van miljoenen boeken, aldus rechter Denny Chin. Google Books, zoals de digitale bibliotheek heet, omvat inmiddels meer dan 20 miljoen titels.

Google Books is volgens de rechter geen vervanging van gedrukte boeken omdat het project van Google niet is bedoeld om boeken mee te lezen. Sterker nog, schrijvers profiteren mogelijk van Google Books omdat het inscannen van boeken de vraag naar papieren versies kan aanjagen, meent Chin.

Schikking

Het oordeel van Chin komt 2 jaar nadat hij een schikking tussen Google en The Authors Guild ter waarde van 125 miljoen dollar afwees. Het schrijversgilde liet weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.

,,Google heeft zonder toestemming digitale edities gemaakt van vrijwel alle meest waardevolle, door auteursrecht beschermde werken ter wereld. Bovendien heeft het bedrijf daarvan geprofiteerd'', aldus het schrijversgilde. ,,Een dergelijke omvang gaat naar onze mening het argument van redelijk gebruik dat de rechter hanteerde te boven.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen