AFN5 nov '13 11:02

Brussel verwacht lagere groei eurozone

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (AFN) - De economische groei in de eurolanden zal volgend jaar lager zijn dan eerder verwacht.

De Europese Commissie voorziet voor de eurozone slechts een stijging van 1,1 procent van het bruto binnenlands product.

Dat blijkt uit de jongste economische prognoses van de commissie, die dinsdag werden gepresenteerd. In mei ging Brussel nog uit van 1,2 procent groei voor de eurolanden. Voor de hele Europese Unie verwacht de commissie een groei van 1,4 procent.

In 2015 moet het beter gaan, met 1,7 procent groei voor de eurolanden en 1,9 procent voor de hele EU. Voor dit jaar wijkt de verwachting nauwelijks af van de prognose in mei, met een krimp van 0,4 procent in de eurozone en praktisch een stilstand in de hele unie.

Britse economie

De commissie is opvallend positiever over de Britse economie. Die zal naar verwachting dit jaar groeien met 1,3 procent en 2,2 procent volgend jaar. Eerder werd op respectievelijk 0,6 en 1,7 procent groei gerekend.

De Duitse economie zal dit jaar een groei laten zien van 0,5 procent en 1,7 procent in 2014. Voor Italië wordt voor 2013 op een krimp gerekend van 1,8 procent en een groei van 0,7 procent volgend jaar. De Spaanse economie krimpt dit jaar met 1,3 procent en tekent volgend jaar een groei op van 0,5 procent, aldus de commissie.

Werkloosheid

De Franse economie groeit dit jaar naar verwachting met 0,2 procent en met 0,9 procent in 2014.

De werkloosheid in de eurozone zal volgens de commissie in 2014 nog iets sterker stijgen, tot 12,2 procent van de beroepsbevolking. Een halfjaar geleden werd nog 12,1 procent voorspeld.

Besparingen bij de overheidsuitgaven en hervormingen hebben de basis gelegd voor economisch herstel, stelde Europees Commissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken) bij de presentatie. Hij waarschuwde echter voor de werkloosheidscijfers, die te hoog blijven.

Gerelateerde artikelen