AFN4 okt '13 10:06Aangepast op 4 okt '13 10:40

VS kan niet om schuldenplafond heen

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering heeft geen extra maatregelen achter de hand om de dreigende overschrijding van het schuldenplafond verder uit te stellen.

EPA
EPA

Dat stelde de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew donderdag (lokale tijd) in een interview met de Amerikaanse zender Fox.

,,Er is de gevaarlijke overtuiging dat we altijd nog iets in de la hebben liggen'', stelde Lew. ,,Het Congres moet begrijpen dat ik dinsdag al de laatste stappen heb genomen om meer leenruimte te creëren. Ik heb geen maatregelen, die men vroeger nog buitengewoon noemde, meer over.''

De Amerikaanse overheid loopt half oktober tegen de limiet van de staatsschuld op. Dat betekent dat als het Congres niet voor 17 oktober instemt met de verhoging van het schuldenplafond, de overheid in geldnood komt en niet langer aan haar verplichtingen kan voldoen.

Gevolgen

IMF-president Christine Lagarde waarschuwde donderdag in een toespraak nogmaals voor de enorme gevolgen die dat internationaal kan hebben. ,,De sluiting van de overheid is erg genoeg, maar als het schuldenplafond niet wordt verhoogd zou dat veel erger zijn'', stelde ze. ,,Dat kan grote schade aanrichten, niet alleen aan de Amerikaanse economie maar aan de hele wereldeconomie. Dit moet zo snel mogelijk worden opgelost.''

Zonder de hogere schuldlimiet moet de Amerikaanse overheid drastisch in de uitgaven snijden. De kans is groot dat ook betalingen aan rente en aflossing op de staatsschuld dan niet meer kunnen worden voldaan, waardoor de Verenigde Staten als wanbetaler te boek zouden komen te staan. Dat kan tot grote onrust leiden op de financiële markten, waar Amerikaanse staatsleningen gelden als de meest veilige belegging.

Gesloten

De Amerikaanse overheid is vrijdag voor de vierde achtereenvolgende dag grotendeels gesloten omdat de Republikeinen en Democraten er nog niet in zijn geslaagd een akkoord te bereiken over de begroting voor het op 1 oktober gestarte boekjaar. Dit betekent onder meer dat de door marktpartijen nauwgezet gevolgde maandelijkse cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt niet zullen verschijnen.

Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal willen de Republikeinen een compromis over de begroting koppelen aan onderhandelingen over het schuldenplafond. President Barack Obama gaf vorige maand nog aan geen concessies te zullen doen voor de verhoging van de schuldlimiet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen