AFN8 nov '13 14:39Aangepast op 8 nov '13 17:16

Banengroei VS sterker dan verwacht

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (AFN) - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten (exclusief de landbouwsector) is in oktober met 204.000 banen gegroeid.

Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

Economen hadden in doorsnee verwacht dat de banengroei zou uitkomen op 120.000. In september groeide de werkgelegenheid in de VS met een herziene 163.000 arbeidsplaatsen, in plaats van een eerder gemelde toename met 148.000 banen.

De werkloosheid in de VS kwam in oktober uit op 7,3 procent van de beroepsbevolking, zoals was verwacht. Een maand eerder was dit 7,2 procent, het laagste niveau in bijna 5 jaar.

Het cijfer laat zien dat werkgevers in de VS zich vorige maand weinig aantrokken van de tijdelijke sluiting van de Amerikaanse overheid, die 16 dagen heeft geduurd. De banengroei komt volledig op het conto van het bedrijfsleven, want bij de Amerikaanse overheid ging het aantal arbeidsplaatsen met 8000 omlaag.

Teken van herstel

,,De cijfers zijn veel sterker dan iedereen had verwacht'', gaf econoom James Knightley van ING aan. Hoewel het opnieuw een teken is dat de Amerikaanse economie herstelt, blijft hij van mening dat de Federal Reserve pas begin volgend jaar zal besluiten zijn stimuleringsbeleid enigszins te beperken. De Fed heeft herhaaldelijk aangegeven het beleid in te perken als er voldoende tekenen van economisch herstel zijn.

Eerder deze week bleek al dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal sterker is gegroeid dan verwacht. Ook de signalen voor de groei in oktober zijn positief. ,,,Dat zijn de cijfers van één week, wij verwachten dat de Fed wil wachten op meer bewijs'', gaf Knightley aan. Hij wees erop dat de discussies over de aanpak van de Amerikaanse overheidsfinanciën in januari opnieuw kunnen leiden tot een sluiting van de overheid en toenemende zorgen over een mogelijke 'default' van de VS.

Op Wall Street werden de cijfers vooral gezien als teken dat de economie herstelt. ,,Dit is het gode nieuws waar we op hebben gewacht'', stelde een analist van Wells Fargo. ,,Iedereen zat te wachten op een keerpunt op de arbeidsmarkt en dat beginnen we te zien.''

Gerelateerde artikelen