AFN7 jun '13 07:29Aangepast op 7 jun '13 07:46

Japan: nog niet ingrijpen op valutamarkt

Auteur: ANP Nieuws

TOKIO (AFN/BLOOMBERG) - Japan gaat voorlopig niet ingrijpen op de valutamarkt, ondanks de recente stijging van de yen.

Dat zei de Japanse minister van financiën Taro Aso vrijdag.

De yen steeg donderdag met 2,2 procent ten opzichte van de dollar en zette de opmars vrijdag voort. Aso liet weten dat de regering ,,oplettend toekijkt, maar nu nog geen actie onderneemt’’.

De stijging van de valuta volgt op een beweeglijke periode voor de Japanse aandelen- en obligatiebeurzen. Volgens analisten zijn de beurzen tussen november en mei flink gestegen en is de yen in waarde gezakt omdat beleggers sterk reageerden op de aangekondigde beleidswijzigingen van premier Shinzo Abe. Nu moet de markt zich nog aanpassen aan de ‘Abenomics’. De premier kondigde vorig jaar aan de economie uit het slop te willen trekken met een fors stimuleringsprogramma.

De economie gaat intussen wel vooruit, zeggen economen. Daarom is de onrust op de markten waarschijnlijk van tijdelijke aard. Naar verluidt is er binnen de Japanse centrale bank verdeeldheid over maatregelen om de onrust te temperen. Abe liet eerder deze week weten dat nieuwe wetten om onder meer de bureaucratie rondom bedrijven te verminderen en de economische groei verder op te voeren, pas in het najaar zullen worden geïntroduceerd.

Gerelateerde artikelen