AFN13 nov '13 11:50

Voorzichtige correctie op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen gingen woensdag verder omlaag na de verliesbeurt van een dag eerder.

De graadmeters volgden daarmee de Aziatische markten, waar beleggers teleurgesteld reageerden op de hervormingsplannen van China. De onzekerheid over de afbouw van het Amerikaanse steunbeleid bleef daarnaast zorgen voor terughoudendheid.

,,Het lijkt erop dat we in een voorzichtige correctiefase terecht zijn gekomen. Beleggers lijken even wat gas terug te nemen na de sterke opmars van de afgelopen maanden. Dat is verder niets bijzonders en moet worden gezien als een normale corrigerende beweging. We zitten bijna aan het einde van het cijferseizoen en er is vandaag ook weinig sturend macronieuws. Later in de week komt er op macro-economisch vlak mogelijk wel meer sturing uit de VS'', aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,7 procent lager op 390,77 punten. De MidKap zakte 1 procent tot 603,89 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen daalden 0,3 tot 1,1 procent.

PostNL

Postbezorger PostNL was de grootste daler in de AEX met een min van meer dan 4 procent. Staalconcern ArcelorMittal leverde ruim 3 procent in na een adviesverlaging door Exane. Bierbrouwer Heineken steeg 1,5 procent na publicatie van de resultaten van de Deense concurrent Carlsberg. Verzekeraar Aegon profiteerde van een adviesverhoging door ING en stond samen met Heineken bovenaan in de AEX.

In de MidKap stond uitzender USG People onderaan met een min van 6 procent. Corbion zakte 5,6 procent. Volgens analisten zet de aandeleninkoop van het voormalige CSM op korte termijn wat druk op de beurskoers. Sterkste stijger was tankopslagbedrijf Vopak met een winst van 1,9 procent na een adviesverhoging door SNS Securities.

Carlsberg

Carlsberg steeg in Kopenhagen 2,6 procent. De Deense bierbrouwer heeft in het derde kwartaal minder omzet en winst geboekt, vooral door een verslechtering van de Russische biermarkt. Het concern stelde zijn verwachtingen voor deze markt dan ook neerwaarts bij. Carlsberg handhaafde wel de jaarverwachting voor het gehele concern.

E.On klom in Frankfurt 0,5 procent. Het grootste energieconcern van Duitsland zag de winst in de eerste 9 maanden van dit jaar ruimschoots halveren. De winstdaling heeft vooral te maken met de lagere productie en prijzen van stroom. Ook scherpte E.On zijn winstverwachting aan, waarbij de bovenkant van de bandbreedte werd teruggeschroefd.

De euro was 1,3420 dollar waard, tegen 1,3430 dollar bij het slot van de Europese handel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,2 procent tot 93,20 dollar per vat. Brentolie steeg ruim 1 procent tot 107,14 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen