AFN23 nov '13 19:19

Franse piloten easyJet staken maandag

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (AFN/RTR) - De Franse piloten van luchtvaartmaatschappij easyJet willen maandag het werk neerleggen.

De grote vakbond SNPL vindt dat de werknemers niet genoeg delen in de grote winst van de prijsvechter en heeft daarom opgeroepen tot een 24-uursstaking. Ongeveer 90 procent van de easyJet-piloten in Frankrijk is aangesloten bij SNPL.

EasyJet maakte dinsdag bekend dat de jaaromzet is gestegen tot 4,3 miljard pond (5,1 miljard euro). Dat is een toename van ruim 10 procent. De winst voor belastingen steeg met ruim de helft naar 478 miljoen pond. Het boekjaar van easyJet loopt van begin oktober tot eind september.

De aandeelhouders van easyJet krijgen een dividend van 175 miljoen pond. Maar volgens SNPL ontvangen de piloten ,,geen winstdeling, geen aandelenplan en geen verbeterde werkomstandigheden''. De vakbond zegt dat ,,het bestuur vrolijk miljoenen onder elkaar verdeelt, terwijl werknemers volkomen worden vergeten''.

EasyJet vliegt van en naar 16 Franse vliegvelden. De prijsvechter schrapt waarschijnlijk geen vluchten, maar waarschuwt wel voor vertragingen. Bij de vorige staking, in augustus vorig jaar, zette easyJet piloten uit andere landen in om de Franse vliegeniers te vervangen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen