AFN21 okt '13 17:51

Akzo en Philips stralen op Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-hoofdindex van de beurs in Amsterdam is maandag op het hoogste niveau van het jaar gesloten.

Goed ontvangen kwartaalresultaten van Philips en AkzoNobel zorgden voor een mooie beursdag op het Damrak.

De AEX eindigde 0,7 procent hoger op 388,28 punten. De hoofdindex staat daarmee op de hoogste stand sinds september 2008, kort na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. De MidKap won 0,6 procent tot 594,56 punten. De beurs in Parijs zakte 0,2 procent. Frankfurt bleef vlak en de FTSE in Londen steeg 0,5 procent.

Philips klom 5,3 procent. Het elektronicaconcern heeft dankzij bezuinigingen in het derde kwartaal aanzienlijk meer winst geboekt dan een jaar eerder. Een licht tegenvallende omzet werd volgens analisten meer dan gecompenseerd door een zeer sterke margeverbetering.

Imtech

Ook AkzoNobel zag in het derde kwartaal van dit jaar de winst stijgen, onder meer als gevolg van hogere volumes en lagere herstructureringslasten. Het verfconcern verwacht dat de marktomstandigheden uitdagend blijven en gaat zijn 'prestatieverbeterprogramma' sneller uitvoeren. De resultaten waren volgens analisten van Rabobank beter dan verwacht. Het aandeel steeg met een plus van 6,6 procent tot het hoogste niveau in 7 maanden.

Naast Akzo en Philips deden ook technisch dienstverlener Imtech en postbezorger PostNL goede zaken met winsten van respectievelijk 7 en 6,4 procent. Grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco met een verlies van 1,6 procent.

BinckBank

In de MidKap daalde BinckBank 0,8 procent. De internetbroker heeft in het derde kwartaal minder winst geboekt dan een jaar eerder. Het aantal transacties van klanten nam wel aanzienlijk toe. Bouwbedrijf Heijmans was een opvallende stijger met een plus van 6,4 procent.

In Frankfurt won SAP 4,8 procent ondanks dat de Duitse producent van bedrijfssoftware de omzet uit nieuwe softwarelicenties in het derde kwartaal zag afnemen. De verwachtingen voor het hele jaar bleven wel ongewijzigd.

De euro was 1,3672 dollar waard, tegen 1,3695 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 99,67 dollar per vat. Brentolie zakte 0,3 procent naar 109,62 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen