AFN8 aug '13 17:55Aangepast op 8 aug '13 18:16

Beurzen stijgen na handelscijfers China

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - Europese beleggers lieten zich donderdag leiden door beter dan verwachte import- en exportcijfers uit China en meevallende resultaten van een aantal grote ondernemingen.

ANP
ANP

De belangrijkste graadmeters op de aandelenmarkten gingen dan ook met winst de handel uit.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,7 procent hoger op 372,14 punten. Hoogvlieger was SBM Offshore na een verhoging van de omzetverwachting voor dit jaar. De MidKap kreeg er 1,3 procent bij en eindigde op 548,09 punten. De hoofdindices in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tussen de 0,3 en 0,7 procent omhoog.

SBM Offshore verhoogde de omzetverwachting voor 2013 tot 4,3 miljard dollar. Eerder rekende de leverancier van grote drijvende productieplatformen aan de olie-en gasindustrie op een omzet van 4 miljard dollar. Beleggers in Amsterdam beloonden het nieuws met een koersstijging van 8,3 procent.

Corio

Vastgoedbedrijf Corio stond onderaan in de AEX met een min van 4,2 procent. De resultaten die Corio woensdagavond presenteerde waren niet goed, vindt analist Ruud van Maanen van ABN Amro. ,,Er is geen enkele reden meer om het aandeel te kopen”, concludeerde hij. Aegon werd 3 procent minder waard. De verzekeraar bracht eveneens tegenvallende cijfers over het tweede kwartaal naar buiten.

In Brussel steeg Delhaize 10 procent. De Belgische supermarktgroep wist in het tweede kwartaal zowel de winst als omzet te verhogen. KBC kreeg er 7,2 procent bij, nadat was gebleken dat de Belgische bank in de eerste helft van het jaar weer met winst heeft gedraaid.

Duitsland

Commerzbank, de op een na grootste bank van Duitsland, zag zijn nettowinst vorig kwartaal kwartaal bijna geheel verdampen door voorzieningen op slechte leningen. De winst viel echter hoger uit dan verwacht en het aandeel maakte in Frankfurt een koerssprong van meer dan 15 procent. In Zürich klom Adecco 3,7 procent. De grootste uitzender van de wereld liet bij de kwartaalcijfers weten dat de arbeidsmarkt in Europa tekenen van stabilisatie toont.

De euro was 1,3394 dollar waard, tegen 1,3325 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,6 procent tot 102,71 dollar per vat. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper en bracht per vat 106,21 op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen