AFN9 aug '13 21:29Aangepast op 9 aug '13 22:23

Verliezen op terughoudend Wall Street

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verlies gesloten.

Beleggers deden het opnieuw rustig aan, op een dag zonder veel richtinggevend nieuws. Na de sterke opmars van de afgelopen maanden blijft de verwachting dat de Federal Reserve binnenkort begint met het afbouwen van zijn steunbeleid, zorgen voor een terughoudende stemming.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent in de min op 15.425,51 punten. De brede S&P 500 leverde 0,4 procent in tot 1691,42 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,3 procent tot 3660,11punten.

Afgelopen week lieten diverse Amerikaanse centrale bankiers weten dat het moment waarop de Fed zijn stimuleringsmaatregelen kan afbouwen, dichterbij komt. Die visie werd vrijdag ondersteund door de melding dat de voorraden van Amerikaanse groothandels in juni voor de derde maand op rij zijn gedaald, terwijl hun verkopen toenamen. Donderdag bleek al dat de aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen in de VS in juli zijn gedaald tot het laagste niveau sinds 2009.

Blackberry

Het aandeel BlackBerry won bijna 6 procent. Persbureau Reuters meldde vrijdag dat de maker van smartphones overweegt een koper te zoeken die het bedrijf van de beurs wil halen. Binnen het bestuur van het Canadese bedrijf zou de overtuiging groeien dat het makkelijker wordt weer op het juiste spoor te komen zonder beursnotering.

Detailhandelaar JC Penney verloor circa 6 procent. De activistische grootaandeelhouder Bill Ackman heeft voor veel onrust gezorgd door het vertrek te eisen van een belangrijke bestuurder en het bedrijf op te dragen haast te maken bij een zoektocht naar een nieuwe leider, die de tijdelijke topman Myron Ullman moet opvolgen. Die keerde eerder dit jaar terug bij het bedrijf, nadat de resultaten onder de door Ackman aangedragen Ron Johnson hard achteruit waren gegaan. Het bedrijf wil niet op de eisen van Ackman ingaan.

KPN

Onlinereisbureau Priceline, eigenaar van Booking.com, profiteerde met een koerswinst van 3,8 procent van onverwacht sterke resultaten in het afgelopen kwartaal. De beurswaarde van het bedrijf is inmiddels weer ongeveer opgelopen tot de recordhoogte die eind vorige eeuw, voor het uiteenspatten van de internetbubbel, werd bereikt.

In Mexico reageerden beleggers in telecombedrijf América Móvil niet enthousiast op het overnamebod van dat bedrijf op KPN. Het bedrijf van miljardair Carlos Slim heeft al een belang van 30 procent in zijn Nederlandse branchegenoot en wil de rest voor 2,40 euro per aandeel in handen krijgen. América Móvil werd 6 procent minder waard.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 2,6 procent tot 106,05 dollar. De euro was vrijdagavond met 1,3340 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de avond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen