AFN5 sep '13 09:19Aangepast op 5 sep '13 09:49

AEX opent met kleine plus

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) -De effectenbeurs in Amsterdam is donderdag met een kleine plus geopend.

Ook de andere Europese aandelenmarkten lieten kort na opening winsten zien. De markt wacht nog op de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England. Ook gaat de aandacht uit naar arbeidsdata uit de Verenigde Staten en de G20-bijeenkomst in Rusland.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,4 procent hoger op 369,70 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 546,53 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,7 procent.

De wereldleiders komen donderdag in het Russische Sint-Petersburg bijeen om te praten over de grote problemen van de wereldeconomie. De onderkoelde verhoudingen tussen gastheer Rusland en de VS dreigen de top van de G20 echter te overschaduwen. De twee grootmachten zijn ernstig verdeeld over mogelijk militair ingrijpen in Syrië.

Stijger

Grootste stijger in de AEX was luchtvaartgroep Air France-KLM met een winst van ruim 1 procent. ASML klom 0,8 procent na opwaarderingen van de kredietbeoordelaars Moody’s en Fitch. Maritiem dienstverlener SBM Offshore en bodemonderzoeker Fugro behoorden tot de grootste dalers met minnen van 1,4 en 1 procent na adviesverlagingen door Nomura.

KPN zakte 1,7 procent en was daarmee hekkensluiter in de AEX. Volgens De Telegraaf botsen de commissarissen van KPN hard met grootaandeelhouder América Móvil (AMX). De KPN-bestuurders bestempelen het bod van AMX als vijandig en adviseren aandeelhouders tegen te stemmen, tenzij er extra garanties op tafel komen. ,,De wensen liggen te ver uit elkaar. De kans dat een overname zal slagen, neemt met de dag af'', aldus een ingewijden.

BAM

In de MidKap ging bouwbedrijf BAM aan kop met een winst van 1,7 procent. Grootste daler was biotechnologiebedrijf Pharming met een min van 0,8 procent.

De euro was 1,3167 dollar waard, tegen 1,3213 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 107,39 dollar per vat. Brentolie klom ook 0,2 procent, tot 115,13 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen