AFN23 sep '13 11:51

Terughoudende stemming op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen schommelden maandag tussen winst en verlies.

De stemming werd gedrukt door de koersverliezen op Wall Street afgelopen vrijdag. Een sterker dan verwacht Chinees industriecijfer en positief macro-economisch nieuws uit de eurozone boden daarentegen enige steun aan de handel. Ook verwerkte de markt de Duitse verkiezingsuitslag.

,,De overwinning van Merkel zorgt voor enig enthousiasme op de beurs, maar ze krijgt het nog wel moeilijk om een coalitie te vormen. Ook kwamen er goede cijfers uit China. We kampen verder met de behoorlijk draai op Wall Street van afgelopen vrijdag, waar de koersen aardig wegzakten na het slot van de Europese beurshandel. In Amsterdam staat BinckBank onder druk door de komst van een nieuwe concurrent“, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent lager op 381,64 punten. De MidKap stond onveranderd op 574,12 punten. De FTSE in Londen zakte 0,2 procent en de CAC 40-index in Parijs won 0,1 procent. De DAX in Frankfurt bleef ongewijzigd na de herverkiezing van bondskanselier Angela Merkel.

Industrie

In de eurozone bleek dat de industrie in september iets minder hard is gegroeid dan in augustus. De dienstensector in de eurozone maakte juist een sterker dan verwachte groei door. Eerder op de ochtend bleek al de Chinese industriële activiteit in september is toegenomen tot het hoogste niveau in 6 maanden tijd.

Grootste daler in de AEX was Fugro met een min van 3,8 procent na een update van de strategie van het bedrijf. Volgens analisten heeft de bodemonderzoeker mooie doelstellingen afgegeven, maar moet de markt nog wel overtuigd worden dat de doelstellingen ook gehaald kunnen worden.

Miljardenboete

ArcelorMittal leverde 0,7 procent in. Volgens de Britse krant The Telegraph hangt het staalconcern mogelijk een miljardenboete boven het hoofd wegens het schenden van afspraken rond de fusie waaruit het bedrijf in 2006 ontstond.

Postbezorger PostNL was de grootste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een plus van 2,5 procent. Kabelaar Ziggo, die de plaats van DE Master Blenders heeft overgenomen in de AEX, won 0,7 procent.

Concurrent

In de MidKap ging BinckBank ruim 4 procent onderuit. Met de lancering van de nieuwe onlinebroker DeGiro komt er weer een concurrent bij die met fors lagere tarieven de strijd aangaat met BinckBank.

De euro was 1,3505 dollar waard, tegen 1,3515 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 104,92 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 109,15 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen