AFN18 nov '13 14:46Aangepast op 18 nov '13 15:26

Opnieuw bestuurder weg bij Rabobank

Auteur: ANP Nieuws

UTRECHT (AFN) - Sipko Schat treedt per direct terug uit de raad van bestuur van Rabobank.

ANP
ANP

Dat meldde de bank maandag. Schat gaf onder meer leiding aan de internationale activiteiten van Rabobank. Hij vertrekt omdat is gebleken dat bij de aangesloten Rabobanken ,,voor zijn aanblijven onvoldoende draagvlak bestaat'', aldus de bank.

Onlangs trad ook topman Piet Moerland af nadat Rabobank publiekelijk boete had moeten doen voor zijn rol in het internationale schandaal rond de manipulatie van het Libor-rentetarief. De bank betaalt in totaal 774 miljoen euro om die kwestie te schikken met verscheidene toezichthouders in binnen- en buitenland.

De raad van commissarissen sprak ondanks die affaire zijn vertrouwen uit in Schat maar vond daarvoor geen steun in de regio's. Daarom hebben de commissarisen besloten alsnog afscheid te nemen van de bestuurder, die ruim 25 jaar bij Rabobank in dienst was. ,,Zonder steun vanuit de lokale banken kun je niet functioneren in de raad van bestuur'', zei een woordvoerder.

Vertrekregeling

Over een eventuele vertrekregeling zal gezien de gevoeligheid rond gouden handdrukken een ,,onafhankelijke derde'' beslissen, aldus Rabobank. Hoe die bemiddeling er precies uit komt te zien, kon de woordvoerder nog niet zeggen. Rabobank heeft geen plaatsvervanger aangewezen voor Schat en verwacht ,,op afzienbare termijn'' een opvolger te benoemen.

President-commissaris Wout Dekker sprak van ,,een moeilijk besluit voor alle partijen''. Volgens topman Rinus Minderhoud, de opvolger van Moerland, verliest de bank in Schat een internationaal topbankier ,,die veel voor de Rabobank heeft betekend''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen