AFN21 nov '13 09:24Aangepast op 21 nov '13 09:46

AEX opent in mineur

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse effectenbeurs is donderdag in de min begonnen.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenbeurzen openden lager nadat uit de notulen van de Federal Reserve bleek dat de Amerikaanse centrale bank overweegt om in de komende maanden te beginnen met de afbouw van het stimuleringsbeleid.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,6 procent lager op 394,11 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 606,56 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen verloren tot 0,8 procent. De CAC40-index in Parijs daalde 1 procent nadat bleek dat de activiteit in de Franse economie is afgenomen.

Uit het Fed-verslag kwam ook naar voren dat het bestuur van de centrale bank speelde met de gedachte om het steunprogramma niet meer geheel afhankelijk te maken van een ,,duidelijke verbetering'' van de arbeidsmarkt. Mogelijk kan worden begonnen met de afbouw van het opkoopprogramma van 85 miljard dollar per maand voordat herstel zichtbaar wordt, als de zorgen over de effectiviteit, kosten en risico's van het steunbeleid toenemen.

Bierbrouwer

In Londen klom SABMiller 0,8 procent. De Brits-Zuid-Afrikaanse bierbrouwer heeft in het afgelopen halfjaar meer winst geboekt dan een jaar eerder, op een nagenoeg stabiele omzet. Vooral in China en Afrika namen de verkopen van het moederbedrijf van Grolsch flink toe.

PSA Peugeot Citroën verloor in Parijs 0,7 procent. De Franse autofabrikant is met zijn plan om kapitaal aan te trekken door aandelen te verkopen, op een Chinese horde gestuit. Dongfeng Motor Corp wil een kleiner belang in de Franse autofabrikant nemen dan eerder werd aangegeven. Volgens de ingewijden overwegen de Chinezen een belang van circa 10 procent te nemen, de helft van wat het bedrijf oorspronkelijk voor ogen stond.

Dienstverlener

Grootste verliezer in de AEX was technisch dienstverlener Imtech met een min van 2,6 procent. Verzekeraar Aegon en speciaalchemiebedrijf DSM waren de enige stijgers met winsten van 1,3 en 0,3 procent. In de MidKap stond biotechnologiebedrijf Pharming onderaan met een min van meer dan 2 procent. Vastgoedinvesteerder Nieuwe Steen was de grootste stijger met een plus van 1,5 procent.

De euro was 1,3428 dollar waard, tegen 1,3455 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 93,70 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper, op 107,96 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen