AFN19 nov '13 11:13Aangepast op 19 nov '13 11:35

Vertrouwen in Duitse economie neemt weer toe

Auteur: ANP Nieuws

MANNHEIM (AFN) - Het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de eigen economie is in november voor de vierde achtereenvolgende maand gestegen.

Dat blijkt uit cijfers die het onderzoeksinstituut ZEW dinsdag naar buiten bracht.

De vertrouwensindex van het ZEW, die de verwachtingen voor het komende halfjaar weergeeft, steeg deze maand van 52,8 naar 54,6. Economen rekenden in doorsnee op een verbetering tot 54. De graadmeter staat nu op het hoogste niveau sinds oktober 2009.

De beleggers en analisten waren wel minder positief over de huidige omstandigheden. De deelindex die dit weergeeft daalde van 29,7 naar 28,7. Hier werd gerekend op een verbetering tot 31.

Groei

Vorige week bleek uit een eerste schatting dat de groei van de Duitse economie in het derde kwartaal is teruggevallen tot 0,3 procent. De Duitse centrale bank gaf maandag echter aan dat de vooruitzichten voor Europa's grootste economie gunstig blijven.

Econoom Carsten Brzeski van ING sloot zich daar dinsdag bij aan. Hij verwacht een rustig laatste kwartaal voor de Duitse economie. Die profiteert van de sterke eigen arbeidsmarkt, de solide binnenlandse vraag en de verbeterde vooruitzichten voor de internationale handel. Dankzij de relatieve rust rond de Amerikaanse overheidsfinanciën en de stabilisering in Zuid-Europa kan de export van Duitsland verder opbloeien, stelde hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen