AFN4 sep '13 11:58

Beurzen weer bezorgd over Syrië

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese effectenbeurzen gingen woensdag verder omlaag.

De bezorgdheid over Syrië keerde terug nadat de Amerikaanse president Barack Obama zich verzekerde van meer steun in het Congres voor een militaire aanval op het land. Een winstwaarschuwing van Ryanair zette daarnaast de luchtvaartaandelen onder druk.

,,Het is redelijk stil op de beurzen. Er is weinig bedrijfsnieuws en er wordt vooral gekeken naar de macrokant. De Syrische kwestie blijft echter als een grauwsluier boven de markt hangen. Onderliggend is de teneur niet zo slecht, met positieve factoren vanuit de economie en de recente overnameberichten. Ook wordt er gewacht op het rentebesluit van de ECB op donderdag en het Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag naar buiten komt“, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent lager op 365,74 punten. De MidKap daalde 0,1 procent, tot 539,98 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 0,4 en 0,8 procent.

Weinig impact

Positief macronieuws uit de eurozone had weinig impact. Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek dat de economische activiteit in de eurozone in augustus sterker is gegroeid dan een maand eerder. Daarnaast kwam de economische groei in de eurolanden in het tweede kwartaal uit op 0,3 procent. Het cijfer was gelijk aan een eerdere schatting.

In Dublin ging Ryanair ruim 13 procent onderuit. De Ierse prijsvechter vreest dat de winst dit lopende boekjaar aan de onderkant van de afgegeven winstverwachting uitkomt, of zelfs iets lager wordt. Volgens Ryanair is er in de afgelopen weken sprake is van een lagere vraag naar vliegreizen. Ook heeft het bedrijf te kampen met toenemende prijsconcurrentie en negatieve wisselkoerseffecten.

Winstalarm Ryanair

Het winstalarm van Ryanair zette ook andere luchtvaartmaatschappijen onder druk. In Londen verloor easyJet meer dan 6 procent en in Amsterdam was Air France-KLM de grootste daler in de AEX met een min van ruim 3 procent. Philips was de grootste stijger onder de hoofdfondsen met een winst van meer dan 1 procent.

Delhaize verloor in Brussel 6,8 procent. De Nederlander Frans Muller komt vanaf 8 november aan het roer te staan bij het Belgische supermarktconcern. Hij volgt Pierre-Olivier Beckers op. Delhaize maakte ook bekend dat Roland Smith per direct stopt als topman van Delhaize America. Vooral het vertrek van de Amerikaanse topman viel volgens marktkenners slecht bij beleggers.

De euro was 1,3171 dollar waard, tegen 1,3160 dollar bij het slot van de Europese handel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 107,71 dollar per vat. Brent zakte 0,5 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen