AFN2 okt '13 07:53Aangepast op 2 okt '13 08:35

'Aandeelhouders dringen aan op vertrek Gates'

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - Drie van de 20 grootste aandeelhouders van Microsoft dringen aan op het vertrek van voorzitter en oprichter Bill Gates.

Dat meldde persbureau Reuters woensdag op basis van informatie van ingewijden.

Volgens de aandeelhouders beperkt de aanhoudende invloed van Gates, die in 2000 de leiding over het softwarebedrijf uit handen gaf, de mogelijkheden voor strategische veranderingen bij Microsoft. Ze wezen daarbij met name op de rol van de miljardair in de commissie die op zoek is naar een opvolger voor de huidige topman Steve Ballmer, die in het komende jaar vertrekt.

De investeerders vinden dat de rol van Gates niet meer in verhouding staat tot zijn krimpende aandelenbelang in Microsoft. De oprichter heeft nog ongeveer 4,5 procent van het bedrijf in handen. Als hij de verkoop van zijn aandelen in het huidige tempo doorzet, is dat belang in 2018 volledig afgebouwd.

Vooralsnog zijn er geen tekenen dat het bestuur van Microsoft op de wensen van de beleggers wil ingaan. De berokken aandeelhouders zouden samen ruim 5 procent van de aandelen Microsoft bezitten. Die aandelen zijn de afgelopen jaren nauwelijks meer waard geworden, onder meer doordat het ooit oppermachtige Microsoft steeds grotere concurrentie kreeg van bedrijven als Google en Apple.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen