AFN6 jun '13 08:18Aangepast op 6 jun '13 09:02

Zwaar verlies voor SNS Reaal

Auteur: ANP Nieuws

UTRECHT (AFN) - Staatsbank SNS Reaal heeft in 2012 een verlies geleden van 972 miljoen euro.

ANP
ANP

Vastgoedtak Property Finance nam daarvan met een tekort van 813 miljoen euro het leeuwendeel voor zijn rekening. Dat maakte SNS donderdag bekend.

De kernactiviteiten van SNS Reaal, SNS Retail Bank en de verzekeringsactiviteiten, rapporteerden een nettowinst gecorrigeerd voor incidentele posten van 443 miljoen euro. Door incidentele posten bleef echter ook daar onder de streep een verlies van 159 miljoen euro over.

SNS Reaal schreef 941 miljoen euro af op leningen bij Property Finance als gevolg van een verslechtering van de vastgoedmarkten. Die afboekingen leidden tot een fikse uitholling van de kapitaalbasis van SNS Bank, die de belangrijkste financier was van de vastgoedpoot.

2 miljard

De aanhoudende problemen bij de vastgoedfinancieringstak, die in 2006 van ABN Amro werd overgenomen, dreigden begin dit jaar het hele financiële concern kopje onder te trekken. Dat was voor minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem aanleiding SNS Reaal te nationaliseren.

SNS heeft in het eerste kwartaal nog eens 2 miljard euro afgeschreven op de portefeuille van Property Finance. Het nettoverlies over die periode is daardoor uitgekomen op 1,6 miljard euro. Exclusief eenmalige posten werd op de kernactiviteiten een winst van 99 miljoen euro geboekt.

Onteigening

Het bedrijf verwacht het verlies in het eerste kwartaal niet meer te kunnen goedmaken in de rest van het jaar, zodat ook over 2013 een verlies zal worden geleden. Daarbij speelt ook mee dat de winstgevendheid bij de verzekeringstak onder druk blijft staan door moeilijke marktomstandigheden.

Ondanks de afboekingen is het eigen vermogen in het eerste kwartaal toegenomen van 3,35 naar 4,75 miljard euro. Dat is te danken aan de kapitaalinjectie van 2,2 miljard euro door de Staat en door de onteigening van ruim 1 miljard euro aan achtergestelde schulden.

De vastgoedtak wordt afgesplitst en overgedragen aan een aparte vastgoedbeheerorganisatie. SNS Bank blijft de portefeuille, die na de extra voorziening in het eerste kwartaal voor 5 miljard euro in de boeken staat, financieren. De Staat zal voor ongeveer datzelfde bedrag een garantie verstrekken.

Gerelateerde artikelen