AFN3 sep '13 16:57Aangepast op 3 sep '13 18:33

Deel hefboomproducten uit de markt

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - Beleggingsproducten met ,,extreem hoge hefbomen'' zullen in de toekomst niet meer worden uitgegeven.

Dat hebben aanbieders van producten als turbo's, speeders en sprinters toegezegd aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM), zo maakte de Autoriteit dinsdag bekend.

Uit onderzoek van de AFM blijkt dat bepaalde de producten ,,een onwenselijk kleine kans'' bieden op positief rendement en ook niet geschikt zijn voor het opbouwen van vermogen op lange termijn. Dergelijke beleggingsmogelijkheden bieden beleggers ,,geen toegevoegde waarde'', concludeert de AFM.

De aanbieders hebben verder beloofd per 1 oktober producten, waarbij de hefboom gedurende de daghandel te hoog oploopt, aan het einde van de dag uit de markt te halen. Daarnaast komt er een website waarop ,,onafhankelijke en niet-commerciële informatie'' zal worden gegeven over de werking van hefboomproducten. De aanbieders zullen zelf ook meer aandacht schenken aan risicowaarschuwingen.

Bescherming

De maatregelen zijn bedoeld om beleggers beter te beschermen tegen hefboomproducten, waarbij grote winsten kunnen worden behaald, maar vaak ook in korte tijd grote verliezen kunnen worden geleden. Beleggers zijn volgens de AFM nauwelijks op de hoogte van de risico's.

De AFM zegt positief te zijn over de beloofde maatregen, die een ,,stap in de goede richting'' zijn. Maar de Autoriteit laat wel weten aandacht te houden voor de hefboomproducten en te kijken of de maatregelen de beleggers voldoende bescherming bieden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen