AFN23 sep '13 19:59Aangepast op 23 sep '13 22:02

Onzekerheid troef op Wall Street

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - De handel op Wall Street verliep maandag in mineur.

Onzekerheid over de Amerikaanse begroting en het bereiken van het schuldenplafond en nieuwe opmerkingen van Fed-bestuurders over het steunprogramma voor de economie drukten de stemming.

De Dow-Jonesindex noteerde kort voor het slot 0,3 procent lager op 15.412 punten en de brede S&P 500 zakte 0,4 procent tot 1703 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde met 0,1 procent tot 3763 punten.

Beleggers maakten zich zorgen over het verloop van de politieke onderhandelingen over een nieuwe begroting, waarmee het schuldenplafond weer zou moeten worden verhoogd. Voor 1 oktober zouden partijen hierover een akkoord moeten sluiten, om te voorkomen dat de overheid opnieuw zonder middelen komt te zitten.

Geloofwaardigheid

Daarnaast liet Fed-bestuurder William Dudley weten dat de tijdlijn die eerder door de Fed was uitgezet, nog steeds van kracht is. Analisten waren het niet helemaal eens wat dit precies voor gevolgen heeft voor het moment van de mogelijke afbouw van het steunprogramma. President van de centrale bank van Dallas liet weten teleurgesteld te zijn in de beslissing van vorige week om het steunprogramma niet af te bouwen. Volgens hem ondermijnt dit de geloofwaardigheid van de Fed.

,,De combinatie van gepraat door verscheidene Fed-presidenten en politici zorgt altijd voor een slecht humeur bij beleggers. Niemand geeft enige duidelijkheid, maar eerder meer onzekerheid en angst'', zei een Amerikaanse analist.

iPhone

Apple gaf de Nasdaq nog wat steun. Het aandeel klom 5,3 procent na de sterke verkoopcijfers van de nieuwe iPhone 5. Het Amerikaanse technologiebedrijf verkocht in het eerste weekend een recordaantal van meer dan 9 miljoen stuks van zijn nieuwste smartphone. Apple liet verder weten dat de omzet in het vierde kwartaal waarschijnlijk aan de bovenkant zal uitkomen van de eerder afgegeven bandbreedte van 34 tot 37 miljard dollar.

BlackBerry kondigde aan dat het waarschijnlijk wordt overgenomen. Grootaandeelhouder Fairfax leidt een consortium dat de Canadese mobieltjesfabrikant van de beurs wil halen voor 9 dollar per aandeel. Het aandeel BlackBerry steeg met 1,1 procent tot 8,82 dollar. Vrijdag had het bedrijf nog bekendgemaakt 4500 mensen te ontslaan.

De euro was maandagavond 1,3497 dollar waard, tegen 1,3500 bij het sluiten van de Europese beurzen. Amerikaanse olie daalde 1,2 procent in prijs tot 103,50 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 108,19 dollar.

Gerelateerde artikelen