AFN14 nov '13 07:57Aangepast op 14 nov '13 08:37

‘Herstel voor Amsterdamse beurs’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam begint donderdag naar verwachting hoger.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen zullen met winsten openen in een poging wat te herstellen van de verliezen van een dag eerder. De hernieuwde hoop op voortzetting van het steunbeleid in de Verenigde Staten zorgt voor optimisme onder beleggers. In Amsterdam opende Ahold de boeken over het afgelopen kwartaal.

,,De AEX opent 2 tot 3 punten hoger in reactie op de positieve draai op Wall Street. De Fed houdt de geldkraan open en het is nu vooral kijken wat de rentemarkt gaat doen. Als de rente omhoog schiet hebben we er een nieuw probleem bij. Daarnaast zal worden gelet op de economische groeicijfers uit de eurozone. In de VS komen vanmiddag de uitkeringsaanvragen naar buiten'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Toekomstig Fed-voorzitter Janet Yellen zal donderdag tijdens een hoorzitting over haar benoeming betogen dat de Amerikaanse economie nog altijd onder de maat presteert en zal moeten verbeteren, voordat de Federal Reserve zijn stimuleringsbeleid kan gaan afbouwen. De huidige vicevoorzitter van de Fed lijkt daarmee vast te houden aan het beleid van de centrale bank om de economie te blijven stimuleren, totdat de werkloosheid flink is gedaald.

Ahold

Ahold heeft in het derde kwartaal de omzet zien teruglopen. Ook de operationele winst daalde flink. Het supermarktconcern had last van wisselkoerseffecten maar ook van een zwak consumentenvertrouwen in Nederland en sterke concurrentie in de Verenigde Staten. Ahold verwacht de komende tijd gelijkblijvende marktomstandigheden, waarbij de consumentenbestedingen vooral in Nederland onder druk blijven staan.

Maritiem dienstverlener SBM Offshore liet in een tussentijds handelsbericht weten dat het orderboek is gegroeid naar een nieuw recordniveau van 24,4 miljard dollar (18,1 miljard euro). SBM meldde verder dat het interne onderzoek naar mogelijke onjuiste verkooppraktijken nog steeds loopt en dat er voor het einde van dit jaar geen definitieve uitkomst van dat onderzoek wordt verwacht.

Verre Oosten

De hoop dat de stimuleringsmaatregelen in de VS voorlopig nog niet worden teruggeschroefd zorgde ook in het Verre Oosten voor winsten op de beurzen. In Tokio werd de handel daarnaast gesteund door een sterker dan verwachte economische groei in Japan. De Nikkei boekte een stevige winst en eindigde 2,1 procent hoger.

De aandelenbeurzen in New York sloten woensdag met winst. Beter dan verwachte cijfers van warenhuisketen Macy's gaven de handel steun. De Dow-Jonesindex won 0,5 procent en sloot op 15.821,63 punten, de hoogste slotstand ooit. De brede S&P 500 steeg 0,8 procent tot precies 1782 punten en technologiegraadmeter Nasdaq won 1,2 procent tot 3965,58 punten.

Slot AEX

De Europese aandelenmarkten gingen woensdag voor de tweede dag op rij omlaag. In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 0,6 procent lager op 391,18 punten. De MidKap daalde 1,1 procent tot 603,08 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Parijs gingen 0,2 en 0,6 procent lager de handel uit. De FTSE in Londen verloor zelfs 1,4 procent.

De euro was donderdag voor opening van de aandelenmarkten 1,3453 dollar waard, bijna evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie bleef stabiel op 93,88 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder, tot 107,29 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen