AFN19 jun '13 11:09

Bouwproductie eurozone stijgt

Auteur: ANP Nieuws

LUXEMBURG (AFN) - De bouwproductie in de eurozone is in april gestegen na een maandenlange daling.

ANP
ANP

Dat blijkt uit cijfers die het Europees bureau voor de statistiek Eurostat woensdag naar buiten bracht.

De productie steeg gecorrigeerd voor seizoensinvloeden met 2 procent ten opzichte van maart, meldde Eurostat op basis van een eerste raming. In de Europese Unie van 27 landen nam de productie met 0,9 procent toe. In vergelijking met april 2012 daalde de productie met 6,6 procent in de 17 eurolanden. In de EU was de daling op jaarbasis met 5,9 procent wat minder sterk.

Op maandbasis werd de sterkste stijging gemeten in Duitsland (plus 6,7 procent), gevolgd door Portugal (plus 5,9 procent) en Italië (plus 5,5 procent). In Polen (min 5,2 procent) was de daling het sterkst. Ook in Roemenië (min 3,7 procent) en Spanje (min 3,1 procent) was sprake van een stevige afname. In Nederland werd 2,3 procent minder gebouwd dan in maart.

Op jaarbasis behoorde Nederland tot de landen met de zwakste bouwmarkt. De productie lag 12,2 procent lager dan in april 2012. De sterkste dalingen werden gemeten in Polen (min 25,1 procent), Portugal (min 24,4 procent) en Slovenië (min 19,3 procent). Minder dan een handvol landen wist de productie op te voeren. Hongarije (plus 9,8 procent) spande de kroon, op afstand gevolgd door Bulgarije (plus 3,9 procent) en Zweden (plus 2,5 procent).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen