AFN22 nov '13 14:03Aangepast op 22 nov '13 14:53

'Druk Brussel op eurolanden behulpzaam'

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (AFN) - Druk vanuit Brussel om te hervormen is behulpzaam.

ANP
ANP

Dat stelde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vrijdag in Brussel als voorzitter van de eurogroep. Zelfs in de economisch zware tijden van de laatste jaren zie je dat de landen orde op zaken stellen, aldus de bewindsman.

Hij en de andere ministers van Financiën van de eurolanden buigen zich in Brussel over het oordeel dat de Europese Commissie vorige week gaf over de conceptbegrotingen van 13 eurolanden, waaronder Nederland. ,,Bijna alle landen hebben risico's. Een aantal landen zal moeten overwegen al extra maatregelen te nemen.'' De eurolanden zullen elkaar kritisch bij de les moeten houden, aldus Dijsselbloem.

Volgens staatssecretaris Frans Weekers , die namens Nederland optreedt, is het voor het eerst dat eurolanden elkaar op deze manier de maat gaan nemen. Hij noemde het goed dat de eurolanden elkaar aansporen tot hervormen, om te voorkomen dat landen ,,de boel laten versloffen''.

Kanttekeningen

Brussel ging vorige week akkoord met alle ontwerpbegrotingen voor 2014. Wel maakte de commissie talrijke kanttekeningen. Bij Nederland is er geen speelruimte om af te wijken van de geplande maatregelen, waaronder de bezuinigingen van 6 miljard euro. Zelfs met die ingreep komt het begrotingstekort ook volgend jaar nog boven de Europese norm uit.

Het was de eerste keer dat de commissie over de budgetplannen van landen in de eurozone oordeelde. Met de kritische analyse van de conceptbegrotingen hoopt Brussel een nieuwe schuldencrisis in de eurozone voorkomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen