AFN4 sep '13 07:17Aangepast op 4 sep '13 07:51

Banken zien schade door fraude afnemen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Nederlandse banken hebben de schade als gevolg van skimming en fraude met internetbankieren in de eerste helft van dit jaar flink zien afnemen.

ANP
ANP

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maakte woensdag bekend dat de schade door skimmen in de eerste 6 maanden van dit jaar uitkomt op 5,9 miljoen euro; in de tweede helft van vorig jaar was dat nog 10,8 miljoen.

Fraude met internetbankieren kostte de banken 4,2 miljoen euro, ook veel lager dan vorig jaar. Volgens de NVB kunnen de banken potentiële fraude steeds beter herkennen en voorkomen. Verder stelde de vereniging dat consumenten door campagnes beter op de hoogte zijn en minder vaak in de trucs van oplichters trappen.

Toch zien banken nog steeds veel pogingen van criminelen om fraude te plegen. Ze maken daarbij gebruik van malware, speciale software om computers van klanten te infiltreren en phishing, het 'hengelen' naar vertrouwelijke gegevens.

Standaard geblokkeerd

De fraude met skimming, het plunderen van rekeningen met gekopieerde betaalpassen, neemt al tijden af doordat banken de pinpassen van klanten buiten Europa tegenwoordig standaard blokkeren. Binnen Europa kwam deze fraudevorm al veel minder vaak voor door de invoering van een chip op de passen, vorig jaar.

De NVB wijst er verder op dat er bij de reeks cyberaanvallen, die dit voorjaar voor veel onrust zorgden, geen buit is gemaakt omdat criminelen niet bij het geld konden. ,,Sinds april hebben overigens geen geslaagde DDoS-aanvallen meer plaatsgevonden'', aldus de vereniging.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen