AFN21 nov '13 08:50

Afspraken retailers over Bangladesh

Auteur: ANP Nieuws

DHAKA (AFN/BLOOMBERG) - Verscheidene grote Amerikaanse en Europese winkelketens hebben afspraken gemaakt over minimale veiligheidsnormen die zouden moeten gelden voor fabrieken en productiehallen in Bangladesh.

Het akkoord tussen de detailhandelaren, de Internationale Arbeidsorganisatie ILO en een Bengaalse technische universiteit volgt op de ramp in een fabrieksgebouw in de hoofdstad Dhaka, afgelopen april, waarbij meer dan 1000 doden vielen.

Bij de afspraken zijn onder meer winkels als het Amerikaanse Wal-Mart, J.C.Penney, Gap en Macy's betrokken. Van Europese zijde gaat het om onder meer Carrefour, Marks & Spencer en Hennes & Mauritz. De details van de overeenkomst zijn tot nu toe niet bekendgemaakt. Zeer veel westerse kledingfabrikanten laten een deel van hun collectie in Bangladesh produceren, waar de lonen tot de laagste in Azië horen.

De ramp in het voorjaar in de Rana Plaza-fabriek leidde tot veel onrust en protesten onder werknemers van de kledingindustrie in Bangladesh. Ook de afgelopen weken was het bijzonder onrustig door stakingen en demonstraties. Arbeiders willen forse loonsverhoging, een eis die door de werknemers slechts voor een klein deel wordt ingewilligd. Circa 30 mensen kwamen om het leven bij opstootjes.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen