AFN21 okt '13 14:30

'Markt kijkt naar prijsbeleid Unilever'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - Unilever heeft ruim drie weken geleden al gewaarschuwd voor tegenvallende ontwikkelingen in opkomende markten, waardoor de omzetgroei in het derde kwartaal waarschijnlijk tegen zal vallen.

De markt zal nu vooral kijken naar de manier waarop Unilever met de tegenslag om zal gaan. Zal het levens- en wasmiddelen concern de prijzen verder verhogen om de marges veilig te stellen, zoals in het verleden wel eens gebeurde, of voor een andere strategie kiezen? Unilever publiceert donderdag voorbeurs de cijfers over het derde kwartaal.

,,Onder topman Paul Polman ging het tot nu toe altijd goed. Wat hij zal doen als het even tegen zit is daarom juist interessant'', zei analist Marco Gulpers van ING. Gulpers verwacht ,,weinig dynamiek'' rond de cijfers, omdat nu toch al duidelijk is dat de opkomende markten iets zullen afzwakken en dat de zwakte op de 'volwassen' markten waarschijnlijk aanhoudt. Unilever heeft in de afgelopen 6 kwartalen flinke winst- en omzetgroei laten zien, maar lijkt het nu weer iets lastiger te krijgen, aldus de marktvorser. Concurrent Procter & Gamble begint juist uit het dal te kruipen.

De analist denkt dat de markt veel meer gaat letten op de mate waarin Unilever in staat is om de noodzakelijke prijsstijgingen door te voeren en op de vooruitblik voor de rest van het jaar. De verdeling binnen de omzetontwikkeling tussen volumes en prijzen zal daarom nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Analisten ondervraagd voor Bloomberg verwachten in doorsnee een omzetdaling tot 12,86 miljard euro, van 13,36 miljard in het derde kwartaal van 2012.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen