AFN7 nov '13 11:54

Beurzen wachten op ECB

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - Op de Europese aandelenbeurzen bleven de koersuitslagen donderdag beperkt.

ANP
ANP

Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). In Amsterdam werd Imtech afgestraft na tegenvallende derdekwartaalcijfers.

,,Het is vooral wachten op wat de ECB gaat doen. De lage inflatie geeft ruimte om de rente te verlagen. Waarschijnlijk zal dat vandaag nog niet gebeuren, maar mogelijk zal er een signaal worden gegeven over een toekomstige rentestap. In Amsterdam vallen Imtech en SBM op met grote koersverliezen. Aan de andere kant bieden de goede cijfers van Arcelor en Aegon enig tegenwicht'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent lager op 393,64 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 610,86 punten. De beurzen in Parijs en Londen daalden 0,1 en 0,2 procent. De DAX in Frankfurt won 0,1 procent.

Min

Imtech stond onderaan in de AEX met een min van bijna 12 procent. De technisch dienstverlener zag het kwartaalverlies verder oplopen. Vooral in Duitsland heeft Imtech het zwaar, mede door de problemen die het voormalige management daar heeft veroorzaakt. Om de prestaties op peil te krijgen, worden komend jaar nog eens 300 banen in Duitsland geschrapt.

Maritiem dienstverlener SBM Offshore zakte meer dan 3 procent na het ontslag van een bestuurslid. Staalconcern ArcelorMittal voerde met een plus van bijna 6 procent de stijgers in de AEX aan. Verzekeraar Aegon volgde met een winst van 1,6 procent.

Koerssprong

In de MidKap viel Pharming op met een koerssprong van 20 procent, tot 0,15 euro. Het biotechnologiebedrijf wist het verlies in de afgelopen 9 maanden terug te dringen. Volgens KBC Securities is het aandeel voor het eerst in jaren weer aantrekkelijk voor beleggers. Bouwbedrijf Heijmans was de grootste daler met een min van 4 procent na publicatie van de kwartaalcijfers.

Commerzbank kreeg er in Frankfurt bijna 10 procent bij. De Duitse bank kondigde bij de presentatie van de kwartaalcijfers een reorganisatie aan waarbij 5200 van de in totaal 58.000 banen worden geschrapt. In Parijs boekten de financiële bedrijven Credit Agricole, Société Générale en Natixis koerswinsten van tussen 2,9 en 4,3 na goed ontvangen kwartaalresultaten.

De euro was 1,3515 dollar waard, tegen 1,3530 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 95,11 dollar per vat. Brentolie zakte 0,8 procent in prijs, tot 104,42 dollar.

Gerelateerde artikelen