AFN7 nov '13 07:26Aangepast op 7 nov '13 10:19

Arcelor verhoogt resultaat, bevestigt outlook

Auteur: ANP Nieuws

LUXEMBURG (AFN) - ArcelorMittal heeft over het derde kwartaal een hoger resultaat weten te boeken op een licht lagere omzet en houdt vast aan de winstverwachting voor heel 2013.

Dat maakte het staalconcern donderdag bekend.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) kwam uit op 1,7 miljard dollar (1,25 miljard euro), tegen ruim 1,4 miljard dollar een jaar eerder. De omzet daalde licht naar 19,6 miljard dollar. De cijfers zijn beter dan analisten hadden verwacht. Zij rekenden gemiddeld op een ebitda van 1,5 miljard dollar en een omzet van 19,5 miljard dollar.

's Werelds grootste staalfabrikant bevestigde de outlook voor heel 2013, waarbij de ebitda hoger zal uitkomen dan 6,5 miljard dollar.

Staalverscheping

De staalverschepingen kwamen in het afgelopen kwartaal uit op 21,1 miljoen ton, tegen 19,9 miljoen ton in dezelfde periode een jaar eerder. De eigen productie van ijzererts door het bedrijf klom naar 14,9 miljoen ton, van 14,3 miljoen ton een jaar daarvoor.

De nettoschuld steeg zoals verwacht aan het einde van september tot 17,8 miljard dollar, van 16,2 miljard dollar aan het einde van juni. ArcelorMittal blijft bij zijn doelstelling om de schuld op de middellange termijn te verlagen naar 15 miljard dollar. Verder zullen de kapitaalinvesteringen dit jaar uitkomen op circa 3,7 miljard dollar, zoals eerder al werd aangegeven.

Toelichting

Topman Lakshmi Mittal gaf in een toelichting bij de cijfers aan dat de bodem van de cyclus nu waarschijnlijk achter de rug is en dat de ebitda in de tweede helft minstens gelijk zal zijn aan die in de eerste helft. Normaal gesproken is de tweede helft juist zwakker. Mittal zei verder voorzichtig optimistisch te zijn voor 2014, ondanks de aanhoudende uitdagende marktomstandigheden.

Het bedrijf gaf ook aan dat de onderliggende vraag naar staal in China robuust is. In Europa komt het einde van de zwakke vraag voor de huizenbouw in zicht en in de Verenigde Staten toont die vraag verbetering.

Voor heel dit jaar rekent ArcelorMittal op een krimp van de Europese staalvraag met 1,5 tot 2,5 procent. Volgens financieel directeur Aditya Mittal werd het Europese marktaandeel van ArcelorMittal in het derde kwartaal behouden.

Gerelateerde artikelen