AFN9 okt '13 11:48Aangepast op 9 okt '13 13:06

AEX lager in hoger Europa

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs noteerde woensdag lager.

De graadmeter was daarmee een uitzondering in een vlak tot licht hoger Europa, waar positieve openingsindicatoren voor de Amerikaanse beurzen het sentiment wat wisten te ondersteunen. Beleggers blijven echter scherp letten op de patstelling in Washington rond het schuldenplafond van de Verenigde Staten.

De AEX-index noteerde aan het begin van de middag 0,5 procent in het rood op 369,15 punten. De Midkap stond 0,5 procent lager op 570,45 punten terwijl de hoofdindices in Londen, Parijs en Frankfurt tot 0,6 procent stegen.

Volgens de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden zal de Amerikaanse president Barack Obama er niet onderuit kunnen om met de Republikeinen te onderhandelen over de begroting en de verhoging van het schuldenplafond. Hij toonde zich teleurgesteld over de houding van de Democratische president, die eerder uithaalde naar ,,extreme delen'' binnen de Republikeinse Partij. Inmiddels komt de deadline om een oplossing te vinden voor het schuldenplafond, 17 oktober, dichterbij.

Yellen

De bevestiging van het Witte Huis dat Obama Janet Yellen gaat benoemen als voorzitter van de Federal Reserve, haalt de aandacht echter wat af van de perikelen rondom het schuldenplafond. Yellen wordt gezien als een gematigde centrale bankier, waardoor de kans toeneemt dat het steunbeleid van de Fed langer zal worden voortgezet.

In Amsterdam ging het aandeel van biotechnologiebedrijf Pharming onderuit na een aandelenuitgifte. Daardoor neemt het aantal uitstaande stukken toe van 229.870.216 tot 332.434.319 stuks. Volgens topman Sijmen de Vries van het bedrijf is het eigen vermogen van Pharming door de emissie positief geworden. Pharming verloor bijna 4 procent.

Delta Lloyd

Verzekeraar Delta Lloyd zakte 1,9 procent na een afwaardering door de Belgische bank KBC. ArcelorMittal won bijna 0,8 procent, volgens marktkenners in reactie op meevallende cijfers van aluminiumgigant Alcoa, een Amerikaanse sectorgenoot.

Telecom Italia won 3,2 procent, ondanks een afwaardering door kredietbeoordelaar Moody's. De schulden van het bedrijf hebben nu de zogenoemde junkstatus. PSA Peugeot Citroën steeg 0,3 procent na mediaberichten dat het Chinese Dongfeng een aandeel gaat nemen in de op een na grootste autobouwer van Europa. De gesprekken daarover zouden zich overigens nog in een zeer vroeg stadium bevinden. Volgens de China Business Daily zou Dongfeng op een belang mikken van 30 procent.

De euro was woensdag voorbeurs 1,3530 dollar waard, tegen 1,3590 bij het sluiten van de Europese beurzen op dinsdag. Amerikaanse olie noteerde vlak op 103,50 dollar. Brentolie noteerde eveneens vlak op 110,18 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen