AFN4 jul '13 15:06Aangepast op 4 jul '13 15:49

ECB houdt rente nog lange tijd laag

Auteur: ANP Nieuws

FRANKFURT (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente nog een lange tijd op of onder het huidige historisch lage niveau.

Mario Draghi. EPA
Mario Draghi. EPA

Dat liet ECB-president Mario Draghi donderdag weten.

,,De ECB verwacht de belangrijkste rentetarieven een langere tijd op of onder de huidige niveaus te houden'', zei Draghi in een toelichting op het maandelijkse rentebesluit van de ECB. Hij gaf niet aan hoe lang die ,,langere'' periode zal duren. Draghi benadrukte wel dat het rentebeleid wordt gebaseerd op de ontwikkeling van de inflatie, de economie en kredietverlening.

Zolang de vooruitzichten voor de economie slecht blijven en er geen zicht is op een sterke stijging van de inflatie blijft de rente laag, zo viel uit de woorden van Draghi op te maken. Hij gaf niet aan of de ECB zijn rentebesluit koppelt aan een specifieke economische indicator. Eerder gaf de Amerikaanse Federal Reserve bijvoorbeeld aan dat de rente niet wordt verhoogd zolang er geen duidelijke verbetering van de arbeidsmarkt zichtbaar is.

Onzekerheid

Met de meer expliciete uitspraken over het toekomstige renteniveau probeert de ECB onzekerheid in de markt weg te nemen. Volgens Draghi werd de beslissing om aan te geven dat de rente voorlopig laag blijft gesteund door alle ECB-bestuurders. Het besluit is een breuk met het verleden, waarin de ECB zich nooit wilde vastleggen op de hoogte van het rentetarief in de toekomst.

Het moment dat de ECB besluit het huidige losse monetaire beleid terug te draaien is volgens Draghi nog ,,ver weg''. De Italiaanse centralebankpresident handhaafde zijn voorspelling dat de Europese economie in de loop van dit jaar zal stabiliseren. De vooruitzichten voor groei blijven echter somber en de kans blijft groot dat de ontwikkelingen uiteindelijk slechter uitvallen dan nu wordt voorspeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen