AFN11 jun '13 17:02Aangepast op 11 jun '13 17:24

Spyker: over 2 weken duidelijkheid in GM-zaak

Auteur: ANP Nieuws

DETROIT (AFN) - Spyker weet waarschijnlijk over circa 2 weken of het de zaak tegen General Motors (GM) voortzet.

ANP
ANP

Dat zei topman Victor Muller dinsdag desgevraagd tegen het ANP.

,,De rechter heeft onze dagvaarding afgewezen. De zaak is niet geseponeerd. Dat was een korte, mondelinge uitspraak. Het duurt een week of 2 voordat we de uitspraak op schrift hebben. Dan maken we de balans op en bepalen we waar we staan´´, aldus Muller.

Hoewel hij een hoger beroep niet hardop uitsloot, wilde Muller niet vooruitlopen op de komende stappen. ,,We zijn een beursfonds´´. Wel wilde hij kwijt dat het afwijzen van de dagvaarding geen gevolgen heeft voor het bedrijf Spyker. ,,We houden natuurlijk geen rekening met een rechtszaak, die mogelijk 3 tot 5 jaar kan lopen, in onze lopende activiteiten´´.

Contact

Muller wilde niet kwijt of er op dit moment gesproken wordt met GM. Ook wilde hij niet zeggen of er de afgelopen tijd contact is geweest met het Amerikaanse autobedrijf.

Een Amerikaanse rechter bepaalde maandag dat GM het recht had om de verkoop van de Zweedse autobouwer Saab aan een Chinese partij te blokkeren. Saab gebruikte technologie van GM en contractueel was vastgelegd dat voor een overname goedkeuring van GM nodig was.

Schadevergoeding

Spyker dagvaardde GM begin augustus vorig jaar en eiste namens Saab 3 miljard dollar schadevergoeding van het Amerikaanse autobedrijf. Spyker deed dit omdat Saab-aandeelhouder GM de overname van Saab door de Chinese autobedrijven Pang Da en Youngman had geblokkeerd. Daarmee zou het Amerikaanse concern Saab moedwillig failliet hebben laten gaan.

Saab kwam in januari 2011 in handen van Spyker Cars van Victor Muller. Er waren meteen twijfels over de levensvatbaarheid van de combinatie, omdat Saab veel groter was dan Spyker en beide bedrijven al jaren in de rode cijfers zaten. In april 2011 bleek Saab betalingsachterstanden te hebben bij leveranciers, die daarom geen onderdelen meer leverden. In december 2011 vroeg Saab faillissement aan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen