AFN1 aug '13 15:52Aangepast op 1 aug '13 16:54

Macrocijfers stuwen beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - Op de Europese aandelenmarkten werden donderdag mooie winsten geboekt.

De handel werd gesteund door beter dan verwachte industriecijfers uit de eurozone en China. In Amsterdam bleef de winst beperkt door een flink koersverlies van olieconcern Shell, dat met tegenvallende kwartaalcijfers naar buiten kwam.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een klein uur voor het slot 0,6 procent hoger op 371,91 punten. De MidKap klom 1,1 procent tot 550,40 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen 1,2 en 0,8 procent. Frankfurt liet een winst zien van 1,5 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex dik een uur na opening 0,9 procent in de plus.

In het eurogebied liet de industrie in juli voor het eerst in 2 jaar tijd weer tekenen van groei zien. Vooral de Duitse industrie groeide sterker dan gedacht. Eerder op de dag bleek al dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie in juli ook iets sterker is gegroeid dan een maand eerder.

ECB

De Bank of England en de Europese Centrale Bank (ECB) lieten hun rentetarieven onveranderd op de historisch lage niveaus van 0,5 procent. ECB-president Mario Draghi herhaalde in een toelichting dat de rente nog een aanzienlijke tijd op of onder het huidige lage niveau zal blijven.

Shell bungelde onderaan in de AEX met een min van 4,4 procent. Het olieconcern zag de winst in het tweede kwartaal ruimschoots halveren tot 1,7 miljard dollar. Ook staalproducent ArcelorMittal opende de boeken over het afgelopen kwartaal. Het bedrijf verlaagde zijn winstverwachting voor heel 2013. Het aandeel verloor 4 procent.

Aperam

Beleggers waren wel enthousiast over de resultaten van Aperam. De roestvrijstaalproducent voerde de stijgers in de MidKap aan met een plus van 6,5 procent.

In Londen won Lloyds 9,2 procent. De Britse bank boekte in de eerste helft van 2013 voor het eerst in 3 jaar tijd weer winst. De Franse bank Société Générale steeg in Parijs 10,9 procent na sterke kwartaalcijfers. Sanofi zakte daarentegen 4,4 procent na een nieuw winstalarm van de Franse farmaceut.

De euro was 1,3225 dollar waard, tegen 1,3290 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 2,6 procent tot 107,76 dollar per vat. Brentolie werd 1,4 procent duurder en kostte 109,19 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen