AFN10 jun '13 21:02Aangepast op 10 jun '13 22:08

Draghi verdedigt opkoopbeleid ECB

Auteur: ANP Nieuws

MAINZ (AFN/DPA) - De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, heeft maandag het opkopen staatsleningen door de ECB verdedigd en gezegd dat de centrale bank daarmee niet zijn mandaat heeft overtreden.Draghi zei in een interview met de Duitse zender ZDF dat onder het ECB-opkoopprogramma (OMT) tot dusver nog geen euro is uitgegeven aan het opkopen van staatsleningen van zwakke eurolanden.

Draghi zei in een interview met de Duitse zender ZDF dat onder het ECB-opkoopprogramma (OMT) tot dusver nog geen euro is uitgegeven aan het opkopen van staatsleningen van zwakke eurolanden. ,,De ECB treedt alleen op als het vertrouwen in de euro daalt, niet om landen te financieren. We zullen niet ingrijpen om de betalingscapaciteit van een land in het algemeen te garanderen.''

De ECB-president had vorig jaar gezegd alles te zullen doen om de euro overeind te houden, inclusief het rechtstreeks opkopen van staatsleningen om de rente te drukken. Volgens Draghi hoeven er geen zorgen te zijn dat het OMT-programma een manier is om met geprint geld staatsschulden te financieren.

Hoorzitting

Het Duitse grondwettelijk hof in Karlsruhe houdt dinsdag en woensdag een hoorzitting over de rechtmatigheid van het ECB-beleid. Een groep klagers vindt dat de ECB buiten zijn boekje gaat en dat het beleid in strijd is met de Duitse grondwet. De Duitse centrale bank is verklaard tegenstander van het opkoopbeleid van de ECB.

Draghi probeerde in het interview de zorgen bij de Duitsers weg te nemen door te zeggen dat de risico's voor Duitse belastingbetalers veel kleiner zijn dan een jaar geleden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen