AFN24 sep '13 19:15

Kremlin verkoopt belang in Kalasjnikov

Auteur: ANP Nieuws

MOSKOU (AFN) - Het Russische staatsbedrijf Rostekhnologiya (Rostec) verkoopt een belang van 49 procent in de beroemde wapenfabrikant Kalasjnikov.

Dat berichtte de Britse zakenkrant Financial Times (FT) dinsdag.

Twee private investeerders, Alexej Krivoroetsjko en Andrej Bokarev, betalen omgerekend ruim 30 miljoen euro voor het belang in Kalasjnikov. Zij investeren de komende 2 jaar bovendien bijna 58 miljoen euro in de wapenfabrikant, aldus FT.

De Russische overheid is bezig flink de bezem door zijn wapenindustrie te halen. Het is volgens FT een van de weinige industriële sectoren waarin het land zich met de wereldtop kan meten. Ruland is na de Verenigde Staten de grootste wapenexporteur ter wereld.

Wereldberoemd

Kalasjnikov is wereldberoemd als producent van automatische geweren, maar het gaat al jaren slecht met het bedrijf. Sinds het einde van de Koude Oorlog heeft het bijna geen roebel winst meer gemaakt, en onlangs zag het een grote order van het Russische leger naar een concurrent gaan.

Critici menen dan ook dat Kremlin zich met de gedeeltelijke privatisering van Kalasjnikov van een financieel blok aan het been probeert te ontdoen. De broodnodige investeringen in het bedrijf komen nu voor rekening van de nieuwe mede-eigenaars, die waarschijnlijk de opdracht hebben gekregen zo veel mogelijk banen te redden.

Gerelateerde artikelen