AFN27 sep '13 14:41

Bijna 1 miljard dollar verlies bij BlackBerry

Auteur: ANP Nieuws

WATERLOO (AFN) - BlackBerry heeft in het tweede kwartaal een verlies van bijna 1 miljard dollar (738 miljoen euro) geleden, vooral door een afschrijving van circa 934 miljoen dollar op de voorraad Z10-smartphones.

De omzet halveerde nagenoeg. Dat blijkt uit de definitieve resultaten die het bedrijf vrijdag naar buiten bracht.

Het nettoverlies kwam uit op 965 miljoen dollar in vergelijking met een verlies van 84 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet daalde met 49 procent tot 1,6 miljard dollar. De Z10 sloeg niet aan bij consumenten, waarna het Canadese bedrijf besloot af te schrijven op de voorraad. De fabrikant heeft de laatste jaren heel veel terrein verloren aan concurrenten als Apple en Samsung. BlackBerry bleef lang vasthouden aan telefoons met volledig toetsenbord, terwijl de klant overstapte op de aanraakschermen van branchegenoten.

,,We zijn zeer teleurgesteld over de resultaten en hebben een reeks verstrekkende maatregelen aangekondigd'', aldus bestuursvoorzitter Thorsten Heins. Het bedrijf ontslaat onder meer 4500 werknemers, circa 40 procent van het totaal. Volgens de topman creëren sommige activiteiten ,,onzekerheid'', maar hij benadrukte dat BlackBerry er financieel sterk voor staat. Het bedrijf beschikt over 2,6 miljard dollar in contanten en is schuldenvrij.

Servers

BlackBerry zal zich vooral richten op de zakelijke markt, onder meer met de levering van servers. Het bedrijf installeerde tot dusver meer dan 25.000 servers voor de dienst BlackBerry Enterprise Service 10. Eind juli stond de teller nog op 19.000 stuks.

Grootaandeelhouder Fairfax Financial Holdings ziet het nog zitten met het bedrijf en wil het samen met andere investeerders van de beurs halen. De groep biedt 9 dollar per aandeel, waarmee BlackBerry gewaardeerd wordt op 4,7 miljard dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen