AFN8 aug '13 12:20Aangepast op 8 aug '13 13:17

Onderzoek naar hypotheekfraude JPMorgan

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse justitie is een onderzoek begonnen naar mogelijke frauduleuze praktijen bij de bank JPMorgan Chase in verband met financiële producten die aan hypotheken waren gekoppeld.

EPA
EPA

Dat maakte JPMorgan woensdagavond (plaatselijke tijd) bekend.

De bank zou dubieuze methodes hebben toegepast bij de verkoop van financieel onderpand voor hypotheken tussen 2005 en 2007. Beleggers zouden een te gunstig beeld van de producten hebben gekregen. Een en ander zou hebben geleid tot de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt en de financiële crisis in de jaren na 2007. De activiteiten waar het onderzoek zich onder meer op richt zouden hebben plaatsgevonden bij de bank Washington Mutual, die in 2008 door JPMorgan werd overgenomen.

Eerder werd de bank voor gelijksoortige zaken aangeklaagd. Toen was het onderzoek gericht op activiteiten van de bank Bear Stearns, die eveneens in 2008 in het bezit van JPMorgan kwam.

Andere banken, onder meer Bank of America, zijn ook onderwerp van justitiële onderzoeken naar de oorzaken van de problemen met zogenoemde subprime hypotheken. Eerder deze week werd Bank of America aangeklaagd. Kort geleden werd bekend dat het Zwitserse UBS een schikking heeft getroffen met justitie en met de hypotheekinstellingen Fannie Mae en Freddie Mac. De banken zouden investeerders en beleggers hebben bedrogen door risicovolle beleggingen als betrouwbaar voor te spiegelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen