AFN11 jun '13 11:31Aangepast op 11 jun '13 13:07

Boeing: luchtvloot verdubbelt komende 20 jaar

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (AFN) - De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing voorziet de komende 20 jaar een wereldwijde vraag van ruim 35.000 nieuwe vliegtuigen, met een totale waarde van 4,8 biljoen dollar (3,6 biljoen euro).

De huidige civiele luchtvloot zal in die periode verdubbelen, stelt het bedrijf in zijn dinsdag gepubliceerde marktprognose.

Boeing verwacht dat de vraag naar zowel passagiersvervoer als vrachtvervoer de komende 2 decennia jaarlijks met 5 procent groeit. Bovendien verjongen veel luchtvaartmaatschappijen hun vloot onder invloed van de aanhoudend hoge brandstofprijzen. Nieuwe vliegtuigen zijn over het algemeen zuiniger dan oudere types.

Het merendeel van de verwachte vraag betreft vliegtuigen voor de middellange afstand, zoals de Boeing 737 en de Airbus A320. Daarvan zullen luchtvaarders er volgens de vliegtuigbouwer in totaal een kleine 25.000 bestellen. Prijsvechters en vliegmaatschappijen in opkomende markten nemen het grootste deel van die groei voor hun rekening.

Verder voorziet Boeing bijna 8600 orders voor grotere vliegtuigen die geschikt zijn voor intercontinentale reizen en 2000 voor kleine, regionale jets. Ruim een derde van de vraag zal volgens Boeing uit Azië komen, en dan met name uit China. Daarna volgen Europa en Noord-Amerika.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen