AFN2 okt '13 12:07Aangepast op 2 okt '13 16:08

Brussel akkoord met steun Nedalco

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (AFN) - De onteigeningsvergoeding die Bergen op Zoom aan alcoholproducent Nedalco heeft betaald voor een verplaatsing van de onderneming, is in orde.

Het is geen illegale staatssteun.

Dat oordeelde de Europese Commissie in Brussel woensdag. De vergoeding leidde niet tot een oneerlijk voordeel voor de onderneming, concludeert het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Bergen op Zoom zou in totaal 60 miljoen euro plus rente betalen voor het terrein maar maakte ongeveer 30 miljoen euro over vanwege rijzende vermoedens over ongeoorloofde staatssteun.

Twijfels

De gemeente kreeg twijfels over de schadevergoeding omdat Nedalco de productie in Bergen op Zoom uiteindelijk beëindigde en niet naar een andere locatie verplaatste. Nederland meldde de overeenkomst zelf bij de Europese Commissie vanwege verboden staatssteun.

De gemeente vindt de uitspraak van de Europese Commissie onbegrijpelijk en had gehoopt op een andere uitspraak, reageerde een woordvoerster woensdag.

Rechtzaak

Er loopt nog een rechtszaak van Nedalco die Bergen op Zoom wil dwingen om ook de resterende 35 miljoen euro over te maken. De rechtszaak lag tot dusver stil in afwachting van het oordeel van de Europese Commissie maar gaat nu weer verder.

Bergen op Zoom kocht het terrein van Nedalco voor het woningbouwproject Bergse Haven. Door de hoge aankoopprijs en saneringskosten is het project niet rendabel en lijdt de gemeente verlies.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen