AFN2 okt '13 13:54Aangepast op 2 okt '13 15:48

ECB handhaaft rente

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) verandert de belangrijkste rentetarieven in de eurozone deze maand niet.

Dat maakte de ECB woensdag bekend na afloop van de rentevergadering, die deze maand in Parijs werd gehouden.

De herfinancieringsrente, de rente die banken betalen voor leningen bij de ECB, blijft daarmee op het historisch lage peil van 0,5 procent. De rente die banken ontvangen op hun deposito's bij de centrale bank blijft 0 procent. De besluiten van de ECB voldoen aan de verwachtingen van economen.

ECB-president Mario Draghi zei in een toelichting op het rentebesluit dat de risico's voor de economische groei in de eurozone groot blijven. De ECB gaat er vooralsnog wel van uit dat het voorzichtige economische herstel doorzet. Draghi herhaalde de toezegging dat de ECB de rente nog een aanzienlijke tijd op of onder het huidige niveau zal houden.

Sluiting

De Italiaanse centralebankpresident gaf desgevraagd aan dat de sluiting van de Amerikaanse overheid op langere termijn een belangrijk gevaar kan vormen voor het economisch herstel, zowel in de Verenigde Staten als in de rest van de wereld. ,,Vooralsnog lijkt het er niet op dat het zolang zal duren, maar we moeten dit wel in ons hoofd houden'', stelde hij.

Draghi ging desgevraagd ook in op de moeizame onderhandelingen over de Nederlandse begroting. ,,Nederland heeft in het verleden laten zien politieke crises te kunnen overleven. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat nu ook zal lukken.''

De eurozone staat er volgens Draghi sterker voor dan enkele jaren geleden. Politieke onrust zoals die nu in Italië is opgelaaid brengt de muntunie niet meer in gevaar, stelde hij. Draghi schreef die vooruitgang onder meer toe aan de verbeterde overheidsfinanciën van veel landen en aan de acties die de ECB sinds vorig jaar heeft ondernomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen